Gül suyunun cildimize fayda sağladığı, birçok kozmetik ve cilt bakım ürününde kullanıldığı bir çoğumuz tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak aynı zamanda birçok potansiyel sağlık yararı da sunar. Gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır. Araştırmalar ayrıca gül suyunun gevşetici ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.

Gül Suyunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Güçlü antioksidanlar içeren gül suyunun faydaları özellikle ciltte etkisini gösterir. Gül suyu, cilt iltihabı ve kızarıklıkla savaşabilir. Ayrıca yaşlanma belirtilerini geciktirmeye de yardımcı olabilirler. Gül suyunun ayrıca yara iyileşmesini desteklediği ve göz enfeksiyonlarını tedavi etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. İşte, 8 büyük faydası…

1.Cilt iltihabıyla savaşır

İltihap giderici özellikler sunan gül yaprağı ekstresinde sayısız antioksidan bulunur. Cildi UV hasarına karşı ve iltihaplanmaya karşı korur. C vitamini içerdiğinden cilt kızarıklığını ve tahrişini de azaltabilir ve akne tedavisine yardımcı olur.

2.Yaşlanma belirtilerini geciktirir

Gül suyunun faydalarından biri de düzenli kullanıldığında kırışıklıkları geciktirmesi ve gözenekleri sıkıştırmasıdır. Her sabah banyodan sonra cilt toniği olarak kullanabilirsiniz.

3.Boğaz ağrısını yatıştırır

Gül suyunun kullanımı kolaydır ve boğaz ağrısını, bademcikleri tedavi eden antibakteriyel özelliklere sahiptir.

4.Göz enfeksiyonlarını tedavi eder

Gül suyu, gözleri etkileyen durumların tedavisine yardımcı olabilir. Göz damlası formunda iken konjonktivit ve kuru göz sendromu dahil olmak üzere göz enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

5.Yaraları iyileştirir

Gül suyunun kullanımı yara tedavisinde de geçerlidir. Gül suyunun faydalarından birisi de açık yarayı hızlıca kapatarak mikropları öldürüp yarayı geçirmesidir.

6.Stresi azaltır

Gül suyu buharını solumak stresi yok eder.

7.Baş ağrısını dindirir

Gül suyunun faydalarından biri de migren atakları ve baş ağrısını dindirmesidir.

8.Sindirim sorunlarını yatıştırır

Bazı araştırmalar, gül özünün sindirimi, safra salgılamasını ve dolaşımı olumlu yönde etkileyebileceğini öne sürüyor. Bu şekilde şişkinlik ve mide rahatsızlığının tedavisine de yardımcı olabilir.

Gül Suyu Nasıl Kullanılır?

Gül suyunun kullanımı oldukça basittir. Gül suyunu çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz.

Pamuk toplarını suya batırabilir ve cildinize hafifçe vurabilirsiniz. Bu sadece cilt sağlığını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda iltihaplanma ve sivilce ile savaşmaya da yardımcı olabilir.

Mutfağınızda yemek pişirmek için de kullanabilirsiniz. Unlu mamullerinizde geleneksel vanilya esansı yerine de kullanabilirsiniz. Şerbet ve içeceklere koyabilirsiniz.

Banyo suyunuza birkaç damla gül suyu da ekleyebilirsiniz. Ev yapımı temizleyici veya nemlendiricinize de ekleyebilirsiniz. Gül suyu ayrıca cildinizi şımartılmış ve yumuşak hissettirebilir.

Giysilerinizi ütülerken buharlı ütünüzün üzerine biraz gül suyu serpmek, üzerlerinde yatıştırıcı bir çiçek aroması bırakacaktır.

Ferahlatıcı bir koku sisi oluşturmak için gül suyunu da kullanabilirsiniz. Bir sprey şişesine biraz gül suyu dökün ve evinizin etrafındaki perdeleri, çarşafları ve diğer yumuşak mobilyaları buğulayın. Böylelikle evinizi zarif bir parfümün doğal ferahlığı ile doldurmuş olacaksınız.