Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni hükümetin 45 gün içinde kurulması gerekiyor.

En çok oyu alan AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, partisinin seçimlerde, yeni hükümetin güvenoyu alması için gerekli olan 276 milletvekiline ulaşamaması nedeniyle, koalisyon senaryoları gündeme gelecek. 

Bu çerçevede Davutoğlu, yeni hükümetin kurmak için diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak. Davutoğlu hükümetin kurumaz ise Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek.

Hükümet 45 gün içinde kurulmazsa ne olur?

Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının, TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından oranlarına göre alınması öngörülüyor.
Editör: TE Bilişim