Trabzonspor'da 303 maça çıkarak Bordo-Mavili formayı en çok giyen 12. isim olan, Karadeniz devinin yıllarca kaptanlığını yapan, futbolculuk döneminde Bursaspor'un tarihi şampiyonluğunda çok önemli paya sahip olan ve 2 sezon önce Fırtına'da teknik direktörlük görevini üstlenen Hüseyin Çimşir'den açıklamalar geldi.ü

Çimşir çokça tartışılan Ünal Karaman dönemini de anlattı.

Çimşir açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

'Ünal Karaman hem kaptanım, hem hocamdı'

Yine Trabzonspor'a bu kez çok yakın geçmişe dönelim hocam. Ünal Karaman'ın yardımcısı olarak Trabzonspor'daki antrenörlük sürecine başladınız. Bana göre bugünün Trabzonspor'unun temellerini de sizler attınız. Kısıtlı bütçe ve imkanla iyi işler yaptınız. İyi işlere rağmen gelişi kadar sürpriz bir şekilde Ünal Karaman'la yollar ayrıldı. Ünal Karaman diyip pası size atmak istiyorum...

"Konyaspor döneminden sonra Mustafa Reşit Akçay hocayla yollarımız ayrıldı. Güzel zamanlar geçirdik, Süper Kupa da kazandık. Sonrasında 2018'in Mayıs ayıydı sanırım rahmetli Özkan Sümer'den bir telefon aldım. 'Antrenör olarak seni düşünüyoruz' dediler, ben göreve başladım. Kim olacak, ne olacak diye konuşulurken ben Ünal hocayla anlaşıldığında yurt dışında kamp yeri bakıyordum, orada öğrendim. Ben A takıma çıktığımda Ünal hoca takım kaptanıydı, beraber oynadık. A2 Milli Takımı'nda o teknik adam, ben oyuncuydum. Beraber oynadığımız, görüştüğümüz, çalıştığımız bir abimizdi. Trabzonspor'da da böyle birliktelik oldu. Takım 1 sene evvel Rıza Çalımbay'la birlikte 55 puan toplamıştı sanırım ama kadro maliyeti 35 milyon Euro'ydu. Bu bütçeyle devam etmeme kararı alındı. Ciddi bir satış yapıldı, ekonomik gelir elde edildi, maaş yükü düştü."

'Ünal hoca ayrılınca bana sen devam et dedi'

"Sezona başladık, yavaş yavaş toparlanan bir takım görüntüsü verdik. 5-0'lık Yeni Malatya maçı yaşandı. Onur Kıvrak ve Burak Yılmaz için bir karar alındı. Devre arasında transfer yasağımız vardı. Uğurcan Çakır'ı, A takıma monte ettik. Hüseyin Türkmen ve Abdulkadir Parmak'ı ekledik, Yusuf ve Ömür zaten vardı. Yani az oyuncuyla beraber o sezonu 4. bitirdik. Herkesin sempatisini kazanan, göze hoş gelen futbolumuz da vardı. Sonrasında Konya'yla başlayan, Kayseri maçıyla biten Ünal hocayla ayrılık süreci oldu. 1.5 yıl çalıştım kendisiyle, elimden geldiği kadar hocayı desteklemeye çalıştım. Yararlı bir ürün çıkarttık ortaya. Bu ayrılık sonrasında yönetim kurulu benim devam etmemi istedi, ben Ünal hocayla konuştum o da 'Sen devam et' dedi."

'Ayrılığı televizyondan öğrendim!'

"Ünal Karaman'ın ayrılığını da beklemiyordum, görevin sonrasında bana geleceğini de beklemiyordum. Trabzonspor teknik direktörlüğü hayalimdi ama kısa vadede böyle bir planım yoktu. Ben izine çıkacaktım, devreye girecektik. Hoca İzmir'e gidecekti, uçağı vardı. Tesiste konuştuk, ettik ama ayrılık olacağını düşünmüyorduk. Sonra eve gidince akşam saatlerinde herkesin öğrendiği gibi ben de televizyondan öğrendim kararı. Ünal hoca telefonlarını kapatmıştı, ulaşamadım da. Pazartesi günü Ünal hoca beni aradı bu kez başkasının telefondan. 'Hocam böyle böyle bir ayrılık oldu. Siz devam edin, ne diyorlarsa bakın, yapın, sizle ilgili istekleri olursa devam edin' dedi. 2-3 gün sonra da yönetimden bana böyle bir teklif geldi. İşin açıkçası beni düşüneceklerini beklemiyordum. Ligde 3.'ydük, lider Sivasspor'la aramızda 5 puan vardı, taraftar homurdanıyordu, bir kaos vardı aslında. Planlı olmayan şekilde görevin içinde kendimizi bulduk. Problemli süreci de aşmak için elimizden geleni yaptık."

634c82f8ae298b35723ab881

'Küme düşmeyi kaldırdılar ama şampiyon var!'

İlk teknik adamlık döneminizde şampiyonluğun kapısından döndünüz. O dönem neden şampiyonluk olmadı hocam? 

"Bunun altında çok şey aramak lazım. İkinci yarıya başladık, üst üste galibiyetlerle liderliği aldık ve belli dönem lider olarak devam ettik. Hem oyun hem de puan olarak şampiyonluğa ulaşabilecek kaliteyi yakaladık, avantajı elimize aldık. Pandemi öncesinde şampiyonluğu etkileyen, hakem hatasıyla kaybettiğimiz 2-3 tane maç var. Bir tanesi Gaziantep maçı, attığımız golün VAR'dan iptali, Abdülkadir Ömür'ün pozisyonda Nwakaeme'nin golüyle beraber yaşanan pozisyon. Goldü o ama hakem iptal etti kararını. İki hafta sonra o pandeminin başladığı gün Başakşehir maçında Nwakaeme'nin atıldığı pozisyon, maçın 1-1 bitmesi... O iki maçta hatalar olmasa pandemi dönemine 5 puan farkla girecektik, giremedik. Sonrasında pandemi dönemine girdik, süreç de çok iyi yönetilmedi. Küme düşme kaldırılıyor ama şampiyon var, küme düşmeyi kaldırıyorsan ligi de oynatmayabilirlerdi ya da lig oynanıyorsa küme düşmenin de olması lazımdı." 

634c8390ae298b363f1a3135

'Takımımız sayısal anlamda sıkıntılıydı'

"Başakşehir maçında Sörloth sakatlandı, Sosa'nın sakatlığı vardı. 10 maçlık sürecimiz vardı, önümüzdeki 3 hafta Sosa'yı, 2'şer hafta Ekuban'la, Nwakaeme'yi kaybettik. Bir de o dönemde Daniel Sturridge ile Obi Mikel'i kaybettik, en önemli kayıp onlar, sözleşmelerini feshederek gittiler. Kucka yine devre arasında ayrıldı. Badou N'diaye de ameliyat oldu keza o zaman. Takımda önemli oyuncular vardı, kulübede savunmayı güçlendirecek oyuncular vardı ama ofansif anlamda oyunu güçlendirecek isimler yoktu. Sayısal anlamda sıkıntılı bir takımdı."

634c837dae298b363f1a3133

'Hüseyin Çimşir, Trabzonspor hocası olarak başarılıydı'

"16 lig, 6 da kupa maçıyla beraber 22 maça çıktık. İki mağlubiyetim var onlar da son iki hafta Denizli ve Konya maçları. 22 maçtaki puan ortalamam 2.05. Şampiyonluğa bu kadar yaklaşılmışken kaybedilmesi farklı söylemlere neden oldu ama Ünal hoca sonrasında o süreci iyi yönettik. Türkiye Kupası'nda finale çıktık, ligde son ana kadar yarışta olduk, 3. aldığımız takımı, 2.'liğe getirdik. Oyun ve oyuncuyu geliştirdik, geçen seneki şampiyonluğun temellerinin atıldığı süreçti. Bize nasip olmadı şampiyonluk ama o dönem olumluydu. Türkiye'de sadece şampiyonlar hatırlanır, ikinciler hatırlanmaz ama başarılıydık. Eğer başarıda tek kriter şampiyonluksa o zaman Trabzonspor tarihinde 3-4 tane başarılı hoca var. Ötekilerin hepsi başarısız, ikinciler, üçüncüler... O mantık doğru değil, şartlar önemli."

'Şimdiki başarılarda emeğimiz var'

"Bakıldığında Trabzonspor dört yılda; bir şampiyonluk, bir ikincilik ve iki de dördüncülük yaşadı. Bir Türkiye Kupası, 2 de Süper Kupa kazandı. İvme her geçen gün üste çıkmış. Bu bir anda olmadı, bunun bir süreci var. Bu süreçte de Ünal Karaman'ın, benim, ekibimizin, yönetimin, oyuncuların, taraftarın payı var. Kimsenin emeğine haksızlık edilmesin."

'Nwakaeme'yi, Konya'ya istemiştik ama alamamıştık'

Alexander Sörloth ve Anthony Nwakaeme transferleri sizin döneminizde gerçekleşti. İki futbolcunun da adını duyduğunda birçok kimse tanımıyordu. Ama Bordo-Mavili formayla harikalar yarattılar. Hem transfer süreçleri hem de Trabzonspor'a katkılarını sorsak?

"En maliyetli isim Anthony Nwakaeme'ydi o zaman. 1.1 milyon Euro bonservis, maaşı da 800-900 bin Euro bandında bir rakamdı. İsrail'den geldi, ne olacağı soru işaretiydi. Ben Konyaspor'da çalışırken, Nwakaeme önümüze gelen bir oyuncuydu ama o dönem Konyaspor'a alamamıştık. Başta böyle bir arayışımız yoktu ama Burak Yılmaz sezon başı kampında ameliyat olunca ihtiyaç doğdu, hem kenar oynayabilen hem de santrfor oynayabilen oyuncu aradık. Yine Nwakaeme ismi önümüze geldi, benim zaten bildiğim isimdi, direkt onay verdim."

'En riskli transferdi...'

"O dönem maliyet ve kulübün durumuna bakıldığında riskli transferdi. Biz o riski aldık ve Nwakaeme de karşılığını verdi, sağ olsun. Sonraki yıl Sörloth ismi geldi başkan tarafından biz de onay verdik, imzayı attık. Yine Ekuban öyle izleyip, aldığımız bir oyuncuydu. Alıp yararlanamadığımız isimler de oldu ancak yaptığımız Nwakaeme, Sörloth, Ekuban hamleleri Trabzonspor için önemli transferlerdi. Oynadıklarında çok ciddi katkılar sağladılar."

'Onur ve Burak'a kırgın değilim, onların bana dargınlığı var mı bilmiyorum'

Onur Kıvrak ve Burak Yılmaz'ın kadro dışı kalması?

"Çok ciddi bir karardı. Sonuçlar kötü gitseydi ters de tepebilirdi. Ancak yönetim inisiyatifini kullandı, böyle bir karar aldı. Son aşamada Ünal hocamıza da soruldu. Ancak karar verici mercii yönetimdi. Sonuca bakarsak; Burak daha başarılarla dolu bir kariyere imza attı, Onur futbolu bıraktı. Ama sonuç olarak iki oyuncunun da Trabzonspor'a ciddi katkıları olmuştur. Benim tarafımdan onlara karşı dargınlığım yok, onların var mı bilmiyorum. Ayrılıklar hoş değil ama..."

'Tabloyu değiştirecek teknik ekip ve oyuncusu var'

Günümüze gelelim yine hocam... Trabzonspor son şampiyon olarak büyük beklentilerle başladı, tam anlamıyla istenilen sonuçlar gelmedi. Hem takımı hem de Abdullah Avcı'yı nasıl değerlendirirsiniz?

"Şampiyonluk sonrasında kadroda ciddi değişimler oldu. Kasımpaşa maçında 11'de 5 geçen seneden, 6 da yeni oyuncu vardı. Bu bir süreç, bu bir değişim... Bu süreci inişli-çıkışlı geçiriyor Trabzonspor. Sahada oynanan oyun bu sezon çok da tatmin etmiyor camiayı. Trabzon taraftarında, önde baskılı oynayan, tempolu oynayan bir oyuna beğeni var. Puansal olarak büyük kaybı yok ama oyun ve oyuncu olarak kırılganlıklar yaşanıyor. Bunu değiştirebilecek teknik ekibi ve oyuncu kadrosu var Trabzonspor'un." 

'Abdullah Avcı yeni bir oyun formatı üretecektir'

"Geçen seneki takımla bu sezonki takım aynı oyunu oynayamaz, oyuncu özellikleri yapıları değişik. Geçen yılki takım birinci bölgeden üçüncü bölgeye daha hızlı geçebiliyor ve Nwakaeme-Cornelius ikilisiyle topun orada tutulmasıyla üçüncü bölgeye yerleşimi daha kolay yapıyordu. Bu yıl Trezeguet ve Gomez daha farklı oyuncular, topu tutmaktan ziyade geçişi yapan oyuncular, topu taşıyan oyuncular. Ben bu oyuncu grubuna göre Abdullah Avcı'nın yeni bir oyun formatı üreteceğini düşünüyorum. Abdullah hoca set oyunu ve topa sahip olmaya çalışarak setle beraber üçüncü bölgeye yerleşmek istiyor."

634c830d66a97c2363208e67

Editör: Haber TS