Hyaluronik asit son dönemde cilde olan faydaları ile sağlık ve cilt bakım uzmanlarının gündeminde yer alıyor. Peki, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Hyaluronik asit nedir , nasıl kullanılır?

Hiyalüronik asit - aynı zamanda hiyalüronan veya hiyalüronat olarak da bilinir - vücutta bulunan bir moleküldür. Madde doğal olarak ciltte, bağ dokusunda, eklem sıvısında, göbek kordonunda ve gözün içinde bulunur. Hyaluronik asit bir nemlendiricidir, yani suya bağlanarak bu vücut kısımlarını kayganlaştırmaya ve korumaya yardımcı olan jöle benzeri bir sıvı oluşturur.

Molekül ayrıca haplar ve serumlar da dahil olmak üzere çeşitli formlarda üretilir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları ayrıca hyaluronik asidi enjeksiyon yoluyla da uygulayabilir.

Hyaluronik asit faydaları nelerdir?

İnsanlar 20 yaş civarında doğal olarak daha az hyaluronik asit üretmeye başlar. Zamanla azalan üretim, daha kuru cilt ve kırışıklık oluşumu gibi değişikliklere yol açar. İşte, Hyaluronik asit faydaları!

Cildi Nemlendirir ve Gençleştirir

Hyaluronik asit, cildin daha esnek görünmesini sağlamak için cilt bakımı bileşeni olarak yaygın olarak kullanılır ve çok sayıda kanıt, bunun işi yapabileceğini düşündürür.

Yaraları İyileştirir

Vücutta hyaluronik asit, iltihaplanmayı düzenlemeye ve doku büyümesini uyarmaya yardımcı olabileceğinden yara iyileşmesinin her aşamasında yer alır.

Ayrıca araştırmalar, hyaluronik asidin ağız içine uygulanmasının ülserlerin iyileşmesine ve diş ameliyatı sonrası ağrının azalmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Sivilce İzlerini Hafifletebilir

Bazı araştırmalar, hyaluronik asidin akne izlerinin görünümünü azaltabileceğini doğrulamıştır. Yani hyaluronik asit cilde faydaları arasında istenmeyen sivilceleri önlemesi ve tedavi etmesi de yer alıyor.

Kuru Göz Belirtilerini Giderir

Göz damlaları, kuru göz için en yaygın tedavidir - gözü kayganlaştırmak için yeterli gözyaşı üretememedir. Bu damlaların birçoğu hyaluronik asit içerir ve araştırmalar, damlalar %0,1 ila %0,4 oranında hyaluronik asit içerdiğinde durumu etkili bir şekilde tedavi edebildiğini gösterir.

Vajinal Kurulukla Mücadele Eder

Hyaluronik asit faydaları arasında kadınlarda menopoz dönemi ve ağrılı cinsel ilişki yaşanan dönemlerde vajinal kuruluğu gidermesi de hayat kurtarıcı bir özelliktir.

Mesane Ağrısını Hafifletebilir

Hyaluronik asit, belirli durumlarda mesane ağrısının tedavisine yardımcı olabilir.

Eklem Ağrısını Azaltır

Doğal olarak üretildiğinde, hyaluronik asit iltihabı azaltarak ve yastıklama sağlayarak eklem ağrısını azaltmaya ve önlemeye yardımcı olur, böylece kemiklerin birleştiği yerde sürtünme olmaz.

Hyaluronik asit nasıl kullanılır ; enjeksiyon yoluyla, ağızdan alınan takviyelerle veya topikal merhem, krem, şampuan gibi uygulamalarla kullanılabilir.

Editör: Didem Bektaş