Tarım ve Orman Bakanlığı, ormanların iklim krizi ve küresel ısınmanın yıkıcı etkilerinden korunmasına yönelik 'İklime Dirençli Ormancılık Projesi' hakkında bilgi verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ormanların iklim krizi ve küresel ısınmanın yıkıcı etkilerinden korunmasına yönelik kapsamlı bir proje duyurdu.

İklime Dirençli Ormancılık Projesi Hayata Geçiriliyor

30 Mayıs'ta "İklime Dirençli Ormancılık Projesi"nin açılışında konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, girişimin 5 yıl süreceğini ve ülkenin güneyinde geçen yıl yaşanan depremlerde büyük hasar gören bölgelerdeki ormancılık faaliyetlerine de destek vereceğini belirtti.

Bakan Yumaklı, Dünya Bankası'nın orman projesi için 400 milyon dolarlık kredi sağlayacağını söyledi.

Yumaklı, Dünya Bankası ile iklim değişikliğiyle ilgili çeşitli cephelerde işbirlikleri yaptıklarını vurgulayarak, kuruluşla diğer projelere yönelik yaptıkları anlaşmaların toplam değerinin 1,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Yeni çalışmaların, yangına dayanıklı ormanların oluşturulması ve ormancılık potansiyeli olan az gelişmiş alanların kapatılmasına yönelik önemli alt projeleri de kapsayacağını ifade etti.

Yumaklı, "Orman köylülerine konut geliştirme, bilimsel arıcılık, hayvan ve bitkisel üretimin desteklenmesi, orman köylülerine çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin kurulması da projenin bir parçası. Pek çok husus sıralanabilir, ancak Dünya Bankası ve bakanlığımızın iklim değişikliğiyle mücadeledeki ortak hedeflerinin aynı hedefe varması ve benzer sonuçlar doğurması önemli” diye konuştu.

Etkinlikte bir konuşma yapan üst düzey bakanlık yetkilisi Bekir Karacabey, karbon ayak izi konusunun gelecekte sadece toplumsal değil ticari hayatı da etkileyen en önemli faktörlerden biri haline geleceğini belirtti.

Karacabey, “Dünya gibi Türkiye de bu konuya çok ciddi hazırlanıyor. Buradaki en büyük sermayemiz orman alanlarımız, ağaçlık alanlarımız olacak." diye açıkladı.

Projenin, ormanları iklim değişikliğine karşı dayanıklı hale getirecek yeni ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra orman zararlılarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaları da içerdiğini ifade etti.

Karacabey, projenin aynı zamanda ormanlara teknik müdahaleleri kolaylaştıracak altyapının iyileştirilmesi açısından da önemli olacağını kaydetti.

Bu projeyle çalışmalarımızı daha yaygın, hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçireceğiz” dedi.

Yetkili ayrıca, çocuklarda farkındalık yaratmayı amaçlayan "Orman Okulları Projesi"nin de girişimin ana bileşenlerinden biri olarak hayata geçirileceğini belirtti.

"İnşallah proje tamamlandığında iklim değişikliğinin orman yangınlarına bağlı olarak ülkemizin tamamına olumsuz etkileri konusunda farklı bir projeksiyon ortaya konulacağına inanıyoruz” diyen Karacabey, okul projesinin şehir ayrımı yapılmadan 81 ilin 14'ünde uygulanacağını söyledi.

Dünya Bankası sürdürülebilir kalkınma programı lideri Laurent Debroux ise projenin kendileri için önemine vurgu yaparak, projenin uygulama alanlarında yaşayan insanların refahına katkı sağlayacağını belirtti.