İRAN SİVİL SALDIRI İDDİALARI GÜNDEMDE
İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kolivend, saldırıların başlangıcından bu yana 80 binden fazla sivil yerleşim yerinin hedef alındığını öne sürdü.
Yapılan açıklamada, bu durumun uluslararası insani hukukun ihlali anlamına geldiği ifade edildi.
SİVİL ALTYAPI ETKİLENDİ
Kolivend’in verdiği bilgilere göre, hedef alınan yerlerin 20 binden fazlası başkent Tahran’da, 60 binden fazlası ise diğer bölgelerde bulunuyor. Ayrıca yaklaşık 18 bin 790 ticari alanın da saldırılardan etkilendiği belirtildi.
Saldırılarda 266 sağlık merkezi ve 498 okulun zarar gördüğü ifade edilirken, bu durumun sivil yaşam üzerindeki etkisinin büyük olduğu vurgulandı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE SİVİLLER HAYATINI KAYBETTİ
Açıklamada, saldırılar sırasında 12 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği ve 90’dan fazla kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca hayatını kaybedenler arasında kadınlar ve çocukların da bulunduğu belirtilirken, toplam can kaybına ilişkin farklı rakamların da gündemde olduğu ifade edildi.
ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU
İran Kızılayı Başkanı, saldırıların uluslararası insani hukuk açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sivil alanların hedef alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulanırken, konunun uluslararası platformlarda gündeme taşınması gerektiği ifade edildi.
ÇATIŞMALAR KARŞILIKLI DEVAM EDİYOR
28 Şubat’ta başlayan saldırılar sonrası bölgede karşılıklı askeri hamleler devam ediyor. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına karşılık olarak İran da bölgedeki hedeflere füze ve İHA saldırıları düzenledi.
İran sivil saldırı iddiaları, savaşın yalnızca askeri değil insani boyutunun da giderek büyüdüğünü ortaya koyarken, uluslararası kamuoyunun sürece ilişkin tepkisi merakla bekleniyor.





