İstanbul’da IŞİD terör örgütüne yönelik eşzamanlı olarak yapılan Havala operasyonu başarıyla tamamlandı. Döviz büroları ve şirketlere baskının detayları!

Havala Operasyonu Başarıyla Tamamlandı

İstanbul polisi IŞİD'in finansman planını döviz büroları aracılığıyla ifşa etti. Türk güvenlik güçleri, İstanbul'da IŞİD terör örgütünün finansal ağını hedef alan büyük bir operasyon düzenledi; bunun sonucunda döviz büroları ve dış ticaret şirketlerinden çok sayıda çalışan gözaltına alındı.

Güvenlik kaynakları 9 Haziran'da, İstanbul polisinin terörle mücadele biriminin, varlığını ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ta sürdüren El Kaide sonrası bir yapı olan IŞİD içindeki bir birime mali destek sağlayan şirketleri yakından izlediğini açıkladı.

Polis, IŞİD'in Türkiye'deki kripto para kullanımını ve finansal bağlantılarını inceleyerek, İstanbul'da faaliyet gösteren döviz büroları, ithalat/ihracat firmaları ve uluslararası lojistik şirketleri arasındaki şüphelileri tespit etti. Terör örgütüne yüklü miktarda para aktarıldığının ortaya çıktığı incelemelerin ardından yetkililer, 7 Haziran'da operasyon başlattı.

Güvenlik güçleri, aralarında Suriye ve Irak kökenli döviz ve ihracat firması sahiplerinin de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı.

Polisin, IŞİD'in Türkiye'deki mali altyapısını çökertmeye yönelik çabaları, bu işletmelerin topladığı fonların yaygın bir gayri resmi fon transfer yöntemi olan "Havala" sistemi kullanılarak yurtdışına aktarıldığını ortaya çıkardı. Bu mekanizma, bireylerin veya grupların, lisanssız ve resmi olmayan para komisyoncularından oluşan bir ağ aracılığıyla farklı ülkelere para göndermesine olanak tanır.

Soruşturma, Hava operasyonu aracılığıyla aktarılan para miktarının önemli miktarda olduğunu ortaya çıkardı.

Kaynaklar, görünüşte göze çarpmayan bölgelerde faaliyet gösteren şüphelilerin IŞİD liderleriyle doğrudan veya dolaylı temas halinde olduklarının tespit edildiğini söyledi.

Döviz büroları, ithalat/ihracat firmaları ve lojistik şirketleri tarafından meşru ticari faaliyet kisvesi altında toplanan fonlar, Suriye'deki IŞİD kamplarına akıtıldı.

Sonuç olarak yetkililer, polis gözetiminde tuzağa düşen çok sayıda şirketin faaliyetlerini ve varlıklarını dondurdu.

Türkiye, Ocak ayında İstanbul'daki bir Katolik kilisesine düzenlenen saldırı da dahil olmak üzere son yıllarda IŞİD bağlantılı bir dizi saldırıyla karşı karşıya kaldı.