Kolesterol seviyenizi düşürmek ve kalp sağlığınızı korumak için bu 5 meyveyi yiyin.

Yüksek kolesterol, yüksek kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır. Kolesterolü düşürmek ve kalp damar sağlığınızı yönetmek için bu 5 meyveyi daha sık tüketin.

Vücudunuzun hormonlar, vitaminler ve yeni hücreler üretmek için belirli bir yağ türü olan kolesterole ihtiyacı vardır. Ancak çok fazla kolesterol sağlık açısından zararlı olabilir. Kanınız aşırı miktarda düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL veya kötü kolesterol) içeriyorsa, kalp krizi ve felç riskiniz zamanla artabilir. Bu nedenle, yüksek kolesterol seviyeleri ile mücadele ediyorsanız, kolesterolü düşürmek için bu meyveleri yiyin.

Kolesterol sorunları ile mücadele eden insanlar için hangi meyveler iyidir?

Kolesterolünüz yüksekse, rafine gıdalar, kızarmış gıdalar, şeker, işlenmiş gıdalar ve lif oranı düşük olan sağlıksız gıdalardan kaçınmalısınız. Ayrıca sigara içmek, egzersiz yapmamak ve yüksek tansiyon veya diyabet gibi altta yatan koşullar da kolesterolü kötü etkiler.

Bu nedenle, kolesterol seviyenizi kontrol etmek için bunlara dikkat etmeniz gerekir. Bununla birlikte, temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından yüksek olan doğru meyvelerden oluşan sağlıklı bir diyetin kolesterolü yönetmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

İşte kolesterol seviyenizi düşürmek için 5 meyve:

1. Lif bakımından zengin meyveler

Sodyum ve doymuş yağ oranı yüksek gıdaları çok fazla tüketmek kolesterol seviyenizde dengesizliğe neden olabilir. Bununla birlikte, çözünür lif açısından zengin gıdaların yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Meyveler, pektin adı verilen çözünür lif bakımından yüksek olduğundan, kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor. Yiyebileceğiniz lif açısından zengin besinler elma ve armuttur. Ayrıca lif, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve sizi daha uzun süre tok tutabilir, bu da daha az yemenize ve muhtemelen kilo vermenize yardımcı olabilir.

2. Dut, Böğürtlen ve Çilek

Meyveler besleyici bir güç merkezidir. Pek çok sağlık avantajını sunarlar. Antioksidan ve iltihap giderici özelliklerinden dolayı özellikle kalp hastalıklarını ve diğer kronik rahatsızlıkları önlediği bilinen biyoaktif kimyasallar açısından zengindirler. Çilek ve benzeri dut, böğürtlen gibi kırmızı-mor meyveler, kolesterolü ve iltihabı düşürmeye yardımcı olur.

 3. Avokado

Kalbe faydalı olan birçok tekli doymamış ve çoklu doymamış yağa sahiptirler. Avokado, hem yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) hem de düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini önemli ölçüde yönetebilir. Bu yüzden sadece güzelliğiniz için değil kalp sağlığınız için de tüketmelisiniz.

4. Muz

Muz; lif, gerekli vitamin ve minerallerin yanı sıra sakaroz, fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerlerle dolu olduğu için harika bir süper besindir. Muz, kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan iyi bir potasyum ve lif kaynağıdır. Muzlar ayrıca C vitamini ve magnezyum içerir ve bu da onları harika bir kahvaltı yapar.

5. Narenciye

Armut ve elmada bulunan bir madde olan pektin, kolesterolü düşürür. Turunçgiller de öyle! Narenciye meyveleri C vitamini ve lif bakımından yüksektir ve antioksidan niteliklere sahip oldukları için zararlı LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürme ve sağlıklı HDL kolesterolü yükseltme işlevi görürler. Ayrıca C vitamini kalp hastalığı ve tansiyon riskini azaltır.