Kalp krizi Tıp dünyasında “Miyokard Enfarktüsü” olarak tanımlanır. En basit anlatımı ile kalbin beslenmesinde önemli rol oynayan atardamarlardan birinin aniden tıkanmasıdır. Bu tıkanma sonrasında damarın beslediği kalp kasları yeterli miktarda oksijen alamaz. Bunun sonuncunda ilgili kas dokularında tahribat meydana gelir. Meydana gelen tahribatın ortadan kaldırılmaması durumunda da hasar kalıcı hale gelir.

En son olarak bu yaşananlardan sonra kaslar işlevini kaybeder. Aynı zaman kaslar işlevini kaybedince kalbin kan pompalama gücünde aşırı düşme meydana gelir. Ayrıca diğer organlara yeteri kadar kan pompalanamadığında kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu yüzden kalp krizi belirtileri oldukça önemlidir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi belirtileri noktasına geçmeden önce bir konuya da açıklık getirilmesi gerekiyor. Anadolu da halk arasında  “kalp krizi esnasında kalp ağrımaz” şeklinde yanlış bilgi bulunuyor. Aksine tıbben kalp krizinin geldiğini haber eden, şiddetli göğüs ağrısı olarak bilinmektedir. Kalp krizi ilk olarak göğüsteki ağrı ve şiddetli göğüs yanması ile meydana gelir.

Kalp krizi belirtileri içerisinde bazı durumlarda göğüsteki ağrı bazen sol kolda meydana çıkar. Nadiren bazı kişilerde sol kolda da ortaya çıkabiliyor. Ayrıca sol kolda meydana gelen ağrı çene bölümüne kadar uzanır. Ortaya çıkan bu belirtilerin yanında soğut terleme nöbetleri de görülebilir. Bunun yanında göğüs bölümünde sıkışma durumu ortaya çıkabilir. Bu ağrı ve sıkışmalar kişi hareket ettikçe artar. Hareketsiz kaldığında ağrılar ve sıkışmalarda azalma meydana gelir.

En belirgin kalp krizi belirtileri arasında şiddetli göğüs ağrısı, soğuk terleme nöbeti ve kalp sıkışması olarak sayılabilir. Bunların yanında ek olarak nefes darlığı ve ritim bozukluğu da kalp krizi belirtisi içerisinde yer alır.

Kişilere Göre Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri kişilere göre değişkenlik gösterir. Erkeklere nazaran kadınlarda görülme oranı fazladır. Erkeklerle kıyaslandığında son zamanlarda hala yarı yarıya düşük seyrediyor.

Kalp Krizi Belirtileri Kadın

Kalp krizi belirtileri kadınlarda farklı Mı? Konusunda birçok kişi merak içerisindedir. Kadınlarda kalp krizi belirtilerine bakıldığı zaman daha hafif oluyor. Ağrı olarak değil de göğüste yanma olarak gözüküyor.  Kadın hasta tanılarında göğüs ağrısı hissedilmeden belirtiler meydana gelebilir.

Bunlar haricinde sırt bölümünde, kolda, boyunda ağrı hissedilebilir.  Belirtiler arasında kadın hastalarda ağrı olmaksızın nefes darlığı yakınmaları olabiliyor.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Kalp krizi belirtileri kadınlar ve erkeklere göre değişkenlik gösteriyor. Ancak kalp krizi belirtileri süresi ortalama 1 ay kadar önceden başlamaktadır. Bu yüzden önemli belirtiler olduğunda kardiyak kontrolü için uzmanlara başvurulmalıdır.

Kalp Krizinde Nabız Kaç olur?

 Tüm yetişkinler için 60 ile 100 arasında olması gereklidir. Fakat onu daraltmak gerekirse 50 ile 70 arasındaki nabzın sağlıklı bir şekilde attığını söyleyebiliriz. Ayrıca 45'in altında ve 85'in üzerindeki nabız ciddi riskler ortaya çıkarmaktadır.

 Kalp Krizi Belirtileri Erkek

Kalp krizi belirtileri erkekler için aşağıdaki belirtileri, analiz etmek ve zamanında müdahale için doktora başvurmak önemlidir. İşte kalp krizi belirtileri erkekler;

  • Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Mide bulantısı,
  • Nefes darlığı,
  • Terleme,
  • Kusma,
  • Baygınlık geçirme,
  • Çene bölgesinde ağrı,
  • Bilinç kaybı,

Bu tür durumlar kadınlarla da görülme olasılığı da bulunmaktadır. Yukarıda bulunan belirtiler karşısında hemen doktora başvurmak ileriki dönemlerde yaşanabilecek kalp krizi riskini azaltır.

Sessiz Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi geçirenlerin büyük çoğunluğunda göğüs ağrısı görülebilir. Ayrıca soğuk terleme ve aşırı halsizlik durumları gibi bilinen belirtiler yaşanır. Sessiz kalp krizi belirtileri genelde yaşlılar, kadınlar ve diyabet hastaları arasında daha çok görülür Bu olağandışı belirtiler nelerdir?

Klasik olmayan kalp krizi belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Hissiz yorgunluk
  • Nefes darlığı,
  • Boğaz, boyun, çene bölgesinde ağrı hissi sessiz kalp belirtileri arasında yer alır.

Kalp Krizi Belirtisi Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizi nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı hastanelerde EKG ve kan testleri sayesinde anlaşılır olarak cevap verilebilir. . Ancak kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değiştiği durumlarda kendinizi iyi hissetmediğiniz veya belirtilerden birkaçı ortaya çıktıysa en yakın hastaneye başvuru yapabilirsiniz.

Genç Yaşta Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında da kalp krizi genelde yaşlı kişilerde olacağı söyleniyor.  Gençlerin kalp krizi olunacağı hakkında fazla söylenti olmaz. Ancak kalp krizi belirtileri genç yaşta da görülebiliyor. Oysaki kötü alışkanlıklar ve madde kullanımı; genetik yatkınlıklar ve doğuştan gelen anatomik bozukluklar gençlerde kalp krizi belirtiler ve riskler arasında yer alır.

Kalp Krizinin 12 Belirtisi

  1. Gögüs Ağrısı,
  2. Baş dönmesi,
  3. Güçsüzlük
  4. Nefes darlığı,
  5. Öksürük,
  6. Şişkinlik:
  7. Yorgunluk.
  8. Terleme.
  9. Mide bulantısının yanında aşırı iştahsızlık,
  10. Kalbin hızlı ya da düzensiz çarpıntısı
  11. Hızlı kilo alma
  12. Vücudun farklı bölgelerinde de hissedilen ağrılar kalp krizi 12 belirtisi arasında yer almaktadır.

Editör: TE Bilişim