Trabzon, Ordu, Giresun gibi Karadeniz illerimizde yetiştirilen fındık dünya fındık pazarının büyük bir kısmını oluşturuyor. ABD ise Türkiye'nin en büyük rakibi olabilir.

Fındık üretiminde Türkiye bir dünya lideri. Karadeniz Bölgesi'nde yetişen fındık pek çok yabancı ülkeye ihraç ediliyor. Son haberlere göre Türkiye'nin fındık üreticiliğindeki en büyük rakibi ileride ABD olabilir. Yeşil altın olarak tasvir edilen fındıkta rekabet artıyor. Amerika her sene yeni dikim alanları ile son yıllarda 250 bin tonluk fındık üretimine geçti.

Fındık Üretiminde Lider Türkiye’nin En Büyük Rakibi ABD

Ulusal Fındık Konseyinden yapılan açıklamaya göre, ABD yıllık 250 bin tonluk üretim ile Türkiye´den sonra en büyük üretici konumuna gelecek.

Türkiye 741 bin hektarlık fındık arazisi ile dünyada birinci sırada. 2022 yılında ülkemizde 765 bin ton fındık üretildi ve ihracatta çığır açıldı. Dünyada en fazla fındık yetiştiren diğer ülkeler İtalya, Azerbaycan, ABD ve Gürcistan oldu.

Azerbaycan, Şili ve Balkanlarda da fındık yetiştiriciliği yeni tarım alanları ile artarken, en büyük rakibimiz ABD olacak. Fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırma çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Trabzon ve tüm Karadeniz'de fındık rekoltesinde artış devam ediyor. Yakın gelecekteki hedefimiz minimum 1 milyon tonluk üretim.