Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Karadeniz'de keşfedilen gaz ne zaman kullanılmaya başlanacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeli haberi basın açıklamasıyla duyurmuş, Karadeniz'de bulunan gazın müjdesini vermişti. Peki, Türkiye kendi gazını ne zaman kullanmaya başlayacak? Karadeniz'de keşfedilen gaz ne zaman kullanılacak?

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve projede emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Dönmez, Karadeniz'deki çalışmalar sonucu 710 milyar metreküplük gaz rezervine ulaştıklarını söyleyerek açıklamalarına başladı. 1 hafta öncesinde Filyos'ta yapılan değerlendirmelerden sonra, bugün gelinen noktayı paylaştı.

KARADENİZ GAZI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Karadeniz gazı hakkında son açıklamalar Bakan Fatih Dönmez'den geldi. İşte o detaylar...

50'den fazla gemiyle deniz tabanında ve sahada çalışmalar sürüyor. Sondaj işlemleri ve kuyu tamamlama çalışmaları devam ediyor. Ana iletim hattının 179 km'lik kısmı tamamlandı. 2026 yılı gibi kuyu açma işlemleri tamamlanacak. Üretilen gaz BOTAŞ üretim sistemine entegre edilecek bunun için istasyon çalışmaları yapıldı.

Karadeniz'de 3 sondaj gemisi çalışırken bu sistem uzaktan kontrol edilecek. Karada kurulan Zeki adlı yazılım kontrol merkezi bu çalışmaları kontrol edecek.

Ekim sonunda Çaycuma 1 kuyusu bölgesinde Fatih Sondaj Gemisi ilk gaz keşfini yapmıştı. Çaycuma 1 kuyusu 58 milyar metreküp gaz rezervi kapasitesine sahip. Tuna 1 kuyusu 405 milyar metreküplük gaz rezervi keşfetmişti. Amasya 1 kuyusu da dahil olmak üzere 710 milyar metreküplük keşfe ulaşmış olduk.

Karadeniz'de keşfedilen gaz ilk kez Mart ayının sonuna doğru sisteme verilecek. Bakan Dönmez,"Cumhuriyetimizin 100. yılında gazı buluşturmak istiyoruz." dedi.