Beslenme uzmanları karpuzun faydaları hakkında vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. İşte karpuzun sağlığa 11 büyük faydası!

KAPUZUN FAYDALARI

Yazın en sevilen lezzeti karpuz, hem sebze hem de meyve olarak tanımlanabilir. İnanılmaz besleyici olan karpuzun kalorisi ve şeker oranı düşüktür. Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Şimdi sizlerle karpuzun 11 önemli faydasını paylaşalım. İşte, karpuzun faydaları!

1) Temel besinlerce zengindir

Dilim başına sadece 46 kalori olan karpuz, günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %15'inin yanı sıra potasyum, A vitamini ve B6 gibi çok sayıda başka vitamin ve mineral içerir. C vitamininin bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudun demiri emmesine yardımcı olur. A vitamini ise cilt ve göz sağlığı için çok önemlidir. Karpuz ayrıca kan basıncını düşürmeye çalışan ve sinir fonksiyonlarını destekleyen potasyum ve vücudun yediğiniz proteinleri parçalamasına yardımcı olan ve ayrıca bağışıklık sistemini ve sinir fonksiyonunu artıran B6 vitamini açısından da zengindir.

2) Büyük bir likopen kaynağıdır

Likopen, karpuz ve antioksidan özelliklere sahip diğer meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir bileşiktir. Karpuza kırmızı rengini veren de maddedir. Kanser, kalp hastalığı ve yaşa bağlı göz bozuklukları riskini azaltır. Hücrelerinizi hasardan korur ve düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını düşürücü etkileri vardır.

3) Karpuz susuz kalan vücudu rahatlatır

Karpuz %90'dan fazla sudan oluşur. Suyun %80'ini içtiklerimizden ve %20'sini yediklerimizden alıyoruz; karpuz bu dengeli alıma kesinlikle yardımcı olabilir. Özellikle egzersizden sonra ter kaybedenler için ideal bir besindir.

4) Sindirim sağlığına katkıda bulunur

Karpuz yüksek su içeriği ve lif içeriği sayesinde mide bağırsak hareketlerini rahatlatır. Kabızlık gibi sindirim sorunlarına devadır.

5) Kilo yönetimine yardımcı olabilir

Uzun süre tokluk hissi veren tatlı atıştırmalık, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksinde, kan basıncı ve bel çevresindeki yağlanmada önemli bir azalma sağlar.

6) Kalp sağlığını iyileştirebilir

Araştırmalar, likopen içeren gıdaları tüketmenin kalp hastalığı ve felç riskinizi azaltabileceğini gösteriyor. Karpuzdaki antioksidanlardan ikisi olan L-sitrülin ve L-arginin'in kalp damarlarının işlevini iyileştirebileceği söyleniyor.

7) Kanser riskini azaltmak için işe yarayabilir

Karpuzda bulunan likopen, iltihabı ve oksidatif stresi, serbest radikaller (vücudun doğal olarak ürettiği ve hastalığa neden olabilen kararsız moleküller) arasındaki dengesizliği azaltabilir. Karpuzdaki bileşenler kronik hastalıkları ve kanseri yenmede ve önlemede çok etkilidir. Özellikle sindirim sistemi ve prostat kanseri riskini azalttığı vurgulanır.

8) Karpuz iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir

Uzmanlar, karpuzda bulunan özel bir antioksidan, likopen ve C vitamini kombinasyonunun iltihaplanmayı ve zamanla oksidatif hasarı azaltabileceğini açıklıyor. İltihaplanma; şişkinliğe, ağrıya veya kızarık cilde neden olabilir. Kronik iltihaplanma ise; kanser, astım, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi ciddi durumlara yol açabilir.

9) Cildiniz için harikadır

Karpuzdaki su ve A, B6 ve C vitaminleri cildinizin yumuşak, pürüzsüz ve esnek kalmasına yardımcı olur. C vitamini, cildin elastikiyetini ve cilde kan akışını artıran kolajen üretimini artırır. Ve A vitamini cilt hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Kuru, pul pul dökülen cildi onarır. B6 vitamini ise cilt çatlaklarına yardımcı olur.

10) Ağrıyan kasları rahatlatabilir

Araştırmalar, karpuz suyu içen sporcuların 24 saate kadar kas ağrısı çekmediğini göstermiştir. Meyve suyu ayrıca kalp atış hızlarını düşürmeye yardımcı oluyor.

11) Karpuz çekirdeği ve kabuğu da besleyicidir

Taze karpuz yerken çoğu insan meyve kısmını yer. Ancak pek çok sağlık yararı sundukları için kabuğu ve çekirdeklerini de yiyebilirsiniz. Karpuz kabuğu daha çok lif içerir. Kan şekerindeki artışı bu şekilde önleyebilirsiniz. Kabukları kan basıncını düşürüp egzersiz performansını artırır.