Keban Baraj Gölü’nde su seviyesinin kritik noktaya yaklaşmasının ardından önemli bir karar alındı. Yetkililer, barajdaki su yoğunluğunu dengelemek amacıyla 7 yıl sonra savak kapaklarının açılacağını duyurdu.
Kontrollü şekilde gerçekleştirilecek su tahliyesiyle birlikte hem baraj güvenliğinin korunması hem de olası taşkın risklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bölgedeki vatandaşların ise yapılacak tahliye sürecinde dikkatli olmaları konusunda uyarıldığı öğrenildi.
SU SEVİYESİ KRİTİK NOKTAYA ULAŞTI
Son dönemde etkili olan yağışlar ve yüksek debili su akışı nedeniyle Keban Baraj Gölü’nde su seviyesinde ciddi artış yaşandı. Uzman ekiplerin yaptığı ölçümlerin ardından kontrollü tahliye kararı alındı.
Barajdaki yoğun su birikiminin sistem üzerinde baskı oluşturmaması adına savakların belirli aralıklarla açılacağı belirtildi.
7 YIL SONRA İLK KEZ AÇILACAK
Keban Barajı’nda savak kapaklarının en son yaklaşık 7 yıl önce açıldığı öğrenildi. Bu nedenle yapılacak tahliye çalışması bölgede dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı.
Yetkililer, işlemlerin kontrollü ve planlı şekilde yürütüleceğini ifade ederken, vatandaşların nehir yatakları ve su kenarlarına yaklaşmamaları gerektiğini vurguladı.
VATANDAŞLARA UYARI YAPILDI
Tahliye süreci boyunca su debisinde ani yükselişler yaşanabileceği belirtilirken özellikle balıkçılık yapanlar ve kıyı bölgelerinde bulunan vatandaşlar için dikkat çağrısı yapıldı.
Yetkili kurumlar tarafından bölgedeki gelişmelerin anlık olarak takip edildiği ve gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı bildirildi.
ENERJİ ÜRETİMİ VE GÜVENLİK ÖN PLANDA
Türkiye’nin önemli hidroelektrik üretim merkezlerinden biri olan Keban Barajı’nda gerçekleştirilecek kontrollü tahliye işleminin enerji üretim süreçlerini de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.
Uzmanlar, barajlarda su seviyesinin dengeli tutulmasının hem üretim kapasitesi hem de yapısal güvenlik açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.





