Krom içeren besinler nelerdir? Kromun faydaları nelerdir? Vücut sağlığı için gerekli olan temel minerallerden krom en çok bu besinlerde bulunuyor!

Krom, vücudunuzun protein, karbonhidrat ve yağları parçalamasında rol oynayan bir eser mineraldir. Bu temel bir mineral değildir, bu nedenle eksikliğiniz varsa sağlık sorunları yaşamazsınız. Bununla birlikte, diyetinize krom eklemek yine de iyi bir fikirdir. Krom açısından zengin 8 gıdayı öğünlerinize eklemek isteyebilirsiniz. Peki, kromun faydaları nelerdir?

Kromun Faydaları

Araştırmaya göre krom, trigliserit seviyenizi düşürmenize ve HDL (iyi) kolesterolünüzü artırmanıza yardımcı olabilir. Aynı şekilde tip 2 diyabetli kişilerde insülin duyarlılığını artırabilir. İnsülin duyarlılığını iyileştirerek krom, hücrelerinizin kan şekeri düzeylerini düzenlemek için ihtiyaç duyduğu insülin hormonuna tepkisini artırır. Bu nedenle tip 2 diyabetli kişiler, diyetlerine daha yüksek kromlu yiyecekler eklemek isteyebilirler.

Polikistik over sendromu olanlar gibi insülin direnci olan diğer kişiler de krom takviyeleri alabilir. Birçok gıda krom içerir ve bu minerali besin takviyesi olarak alabilirsiniz. Günlük Değeri (DV) - yani günlük tüketmeyi hedeflemeniz gereken miktar - 35 mcg'dir.

Peki, krom içeren besinler hangileridir? İşte, krom yönünden zengin 8 gıda!

Krom İçeren Besinler

Krom mineralini içeren yiyecek ve içecekler arasında en iyi 8 seçenek şunlardır:

1. Üzüm suyu

Üzüm suyu mükemmel bir krom kaynağıdır. Sadece 1 fincanında 7,5 mcg krom yer alırken, bu da günlük krom ihtiyacınızın %21'ini sağlar.

2. Tam buğday unu

Tam buğday ürünleri yemek, diyetinize daha fazla krom eklemenize yardımcı olabilir. Diğer kepekli unlu mamuller, daha az miktarda mineral sağlar, ancak yine de alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

3. Bira mayası

Fırıncı mayası olarak da adlandırılan bira mayası, bira ve ekmek yapımında kullanılan bir bileşendir. Bir kaşık maya 9 mcg krom sağlar.

4. Portakal suyu

Üzüm suyuna düşkün değilseniz, daha düşük miktarda mineral sağlamasına rağmen, diyetinize krom eklemek için portakal suyu içebilirsiniz.

5. Sığır eti

Hayvansal kaynaklı proteinler iyi krom kaynaklarıdır. Kromun faydaları kırmızı et ürünleri tüketildiğinde etkisini artırır.

6. Domates suyu

Domates suyu oldukça besleyici ve canlandırıcı bir içecektir. Günlük krom ihtiyacınızın %4'ünü bir fincan domates suyu karşılar. Aynı şekilde A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere yüksek miktarda vitamin içerir. Ayrıca prostat kanseri riskinin azalmasıyla ilişkili olan antioksidanlar, özellikle likopen içerir

7. Elma

Krom içeren besinler arasında yer alan elma, aynı zamanda harika bir çözünür lif kaynağı ve polifenoller adı verilen bir grup antioksidan bileşiktir. Bu bileşikler, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

8. Yeşil Fasulye

Yeşil fasulye veya çalı fasulyesi de krom alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş