Türk askerinin bulunduğu ülkelerden bir tanesi olan Libya için kritik gün başlıyor;  Libya Arap yarımadası üzerinde bulunan doğu Akdeniz’e sınırı olan, zamanında çok gelişmiş ve zengin bir ülke halindeyken sonradan işlerin kötü gittiği bir ülke. Libya devletinde yaşı 20den büyük olanların rahat hatırlayacağı Kaddafi ve ailesi, demokrasi isteriz diye devrilmiş ve sonrasında öldürülmüştü. Kaddafi’ye kral diyen ve demokrasiyi savunan halk daha sonrasında seçimlere gitmiş, cumhurbaşkanını seçmiştir; bu düzene alışık olmayan Libya ülkesinde bazı çıkarcılar darbe yaparak yönetime el koymuş, yeniden krallık yönetimine geçmek istemiştir. Libya gerçek hükümeti buna müsaade etmemiş ve aralarında savaş çıkmıştır; işte detaylar

Türkiye savaşın seyrini değiştirdi

Gerçek hükümet ve Libya’da darbe yapmaya çalışan kişiler arasında silahlı bir savaş yaşanıyor; Türkiye oraya davet üzerine giden bir ülke konumunda bulunurken, gittiği günden bu yana savaşın seyrini de değiştirmeyi başarmıştır; Türkiye Libya devletine ilk gittiğinde iki adım önde olan darbeci kişiler şimdi son kozlarını oynamaya başladılar. Türk askeri sıcak savaşa çok girmedi ve genel de teknolojik silahlarımızı kontrol etti. Burada Libya askerlerine eğitim de veren askerlerimiz o günden sonra , Hafter güçlerinin geri çekilmesine neden oldu. Türkiye olmasa Libya hükümeti darbeci güçlere tez zamanda teslim olmak zorunda kalırdı; şimdi hedef en kritik noktaların başında gelen Sirte.

Tek hedef Sirte’yi ele geçirmek

Sirte Libya’nın batısında bulunan ve darbeci güçlerin en önemli güç kaynaklarının olduğu bir yer, Libya ordusu için de alması en zor yer olacak ama Türkiye’nin de desteği ile bu işi başaracaklardır; Sirte’ye gitmek için ordu bütün hazırlıklarını tamamladı, beklenen saldırıda yine işin büyük kısmı Türkiye’nin SİHA’larına düşecek gibi gözüküyor. SİHA’lar Türkiye Libya’ya girdiği günden bu yana savaşın seyrin değiştirdi. Dünyanın en gelişmiş savaş uçakları arasında olan bu askeri malzeme, darbeci güçlere kesinlikle göz açtırmıyor. Bugün Sirte’ye girilmesi beklenenler arasında ve bu şehir teslim alındığı zaman savaş kazanılmamış olsa da ona en yakın seviyeye gelecek. Sıcak savaşın bol olacağı Sirte’de kazanan Libya ordusu olacak gibi gözüküyor; yeni haberler geldikçe sizlere aktaracağız.

Editör: TE Bilişim