Microsoft Surface Pro 9 5G dizüstü bilgisayar geliyor! İşte internete sızdırılan tüm özellikleri…

 Intel Alder Lake-P serisi ve Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 işlemciler, yeni nesil 2'si 1 arada dönüştürülebilir ürünlere yöneldi.

Raporlara göre Microsoft, Surface Pro 9'un Intel sürümü için güçlü Alder Lake-P serisi işlemcileri tercih etti. Buna karşılık, Surface Pro X'in halefi olan Surface Pro 9 5G, Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 ile gelecek.

Dört adet ARM Cortex-X1 performans çekirdeğine sahip bir işlemciden bahsediliyor. Her iki model de mevcut Surface Pro X'in aksine 120 Hz ekrana sahip olacak yeni model.

Bu yılın başlarında Microsoft, Windows üzerinde ARM çalıştıran istiflenebilir bir mini bilgisayar olan Project Volterra'yı tanıttı. Snapdragon 8cx Gen 3'ü çalıştırdığı düşünülen Project Volterra, Apple M1 tabanlı Mac mini'den daha çok Microsoft'un Apple Developer Transition Kit (DTK) sürümüdür. Rich Woods'a göre Surface Pro 9, Microsoft SQ3 olarak markalanmış olsa da, Microsoft'un Snapdragon 8cx Gen 3'e sahip ikinci cihazı olacak.

Snapdragon 8cx Gen 3 yonga seti, 2,99 GHz hızında çalışan dört ARM Cortex-X1 CPU çekirdeğine sahiptir. Başka bir deyişle, Snapdragon 8cx Gen 3, Snapdragon 888 serisinin sahip olduğu ana çekirdeklerin dört katına sahiptir, ancak Snapdragon 8 Gen 1 ve Snapdragon 8 Plus Gen 1'deki Cortex-X2 çekirdeğinden daha eski teknolojiye dayanır. Kısacası, Microsoft geçmiş modellere kıyasla önemli performans iyileştirmeleri sağlayacak.

Snapdragon 8cx Gen 3, değişken yenileme hızı teknolojisini destekler ve 120 FPS'ye kadar çalışan ekranları çalıştırabilir. Bu nedenle Microsoft Surface Pro 9 5G, Microsoft'un 'PixelSense Flow dokunmatik ekran' olarak pazarladığı 120 Hz'lik bir ekrana da sahip olmalıdır.

Bu arada, Surface Pro 9'un 28 W'lık Intel Alder P serisi işlemcileri destekleyeceğini iddia ediliyor. Microsoft'un Surface Pro 9 ve Surface Pro 9 5G'yi bu sonbaharda piyasaya sürmesi bekleniyor.

Editör: Didem Bektaş