Mide ekşimesine ne iyi gelir? Reflüyü kesen yiyecekler hangileridir? İşte, asit reflüden kurtulmak için 9 etkili yöntem!

Adından da anlaşılacağı gibi, mide ekşimesinin kalbinizle hiçbir ilgisi yoktur. Daha ziyade, mide asidi yemek borunuza, ağzınızı midenize bağlayan 10 inçlik tüpe geri döndüğünde göğsünüzde oluşan bir yanma hissidir.

Mide ekşimesi olduğunda birkaç dakika ya da birkaç saat etkisi sürer. Mide ekşimesine şunlar sebep olabilir:

  • Aşırı yemek veya çok hızlı yemek
  • Yemekten hemen sonra yatmak
  • Kafein, gazlı içecekler, alkol, nane, narenciye, domates bazlı ürünler, çikolata ve yağlı veya baharatlı yiyecekler dahil olmak üzere belirli yiyecekleri tüketmek
  • Aşırı kilolu olmak
  • Sigara içmek
  • Stres ve kaygı.

Reflüyü Kesen 9 Etkili Yöntem!

Peki, evde bunun için neler yapılabilir? Reflü mide ekşimesi veya mide asidindeki ağırlık olarak bilinir ve sancısı çok ağır olabilir. 9 doğal çare sayesinde reflüyü biraz olsun hafifletmek mümkündür. Peki, reflüye iyi gelen şeyler nelerdir?

1. Bir yemek günlüğü tutun ve tetikleyici yiyeceklerden kaçının

Belirtildiği gibi, bazı yiyecek ve içecekler asit reflü ve mide ekşimesini tetikleyebilir. Bir yiyecek ve semptom günlüğü tutarak, size sorun çıkarma olasılığı en yüksek olan yiyecekleri belirlemenize yardımcı olabilirsiniz. Onları tanımladıktan sonra, mümkün olduğunca bu yiyecek ve içeceklerden kaçının.

2. Aşırı yeme veya hızlı yeme dürtüsüne direnin

Mide ekşimesini önleme söz konusu olduğunda, öğünlerde porsiyon boyutlarına dikkat etmek uzun bir yol kat edebilir. Midenizde çok miktarda yiyecek olması, mide asidini yemek borunuzdan uzak tutan kapakçığa daha fazla baskı uygulayarak asit reflü ve mide yanmasını daha olası hale getirebilir. Mide ekşimesine yatkınsanız, daha küçük öğünler yemeyi daha sık düşünün. Hızlı yemek de mide yanmasını tetikleyebilir, bu nedenle yavaşladığınızdan ve yiyecek ve içecekleri çiğnemek için zaman ayırdığınızdan emin olun.

3. Geç öğünlerden kaçının, yatmadan önce atıştırın ve egzersizden önce yemek yiyin

Mide doluyken yatmak asit reflüyü tetikleyebilir ve mide ekşimesi semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Yatmadan önceki 3 saat içinde yemek yemekten kaçının, böylece midenizin boşalacak zamanı bol olur. Egzersiz yapmadan önce en az iki saat beklemek de isteyebilirsiniz.

4. Olgun bir muz gibi alkali yiyecekler yiyin

Muzun yüksek potasyum içeriği onu oldukça alkali bir gıda yapar. Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre bu, yemek borunuzu tahriş eden mide asidine karşı koymaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Reflüyü kesen yiyecekler ve diğer alkali besinler arasında kavun, karnabahar, rezene ve fındık bulunur.

5. Bol giysiler giyin

Mide ekşimesine eğilimliyseniz, dar kemerler ve karnınızı sıkıştıran giysiler belirtilerinize katkıda bulunabilir.

6. Uyku pozisyonunuzu ayarlayın

Uyurken başınızı ve göğsünüzü ayaklarınızdan daha yükseğe kaldırmak asit reflü ve mide ekşimesini önlemeye ve hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunu, yatağın altına yerleştirilmiş bir köpük takoz kullanarak veya tahta bloklarla karyola direklerini yükselterek yapabilirsiniz. Yastıkları yığmaktan kaçının çünkü bu genellikle etkili değildir ve hatta belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Ek olarak, sol tarafınızda uyumanın sindirime yardımcı olduğu ve mide asidi geri akışını sınırlamaya çalışabileceği düşünülmektedir.

7. Fazla kilonuz varsa kilo vermek için adımlar atın

Aşırı kilo, midenize ekstra baskı uygulayarak asit reflü ve mide ekşimesi riskinizi artırır. Dengeli bir diyet yemek ve haftada 150 dakika fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir kiloyu korumanın ve fazla kilolardan kurtulmanın ilk iki adımıdır.

8. Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın

Sigara içmek üretilen tükürük miktarını azaltır ve mide asidinin yemek borusuna girmesini engelleyen kapağın etkinliğini etkiler, her ikisi de mide yanmasını daha olası hale getirir. Sigarayı bırakmak asit reflünün sıklığını ve şiddetini azaltabilir ve hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırabilir.

9. Stresi azaltın

Kronik stres, sindirimi yavaşlatmak ve sizi ağrıya karşı daha duyarlı hale getirmek de dahil olmak üzere vücudunuza fiziksel bir zarar verir. Yiyecekler midenizde ne kadar uzun süre kalırsa, mide asidinin reflü olma olasılığı o kadar yüksektir. Ek olarak, ağrıya karşı artan bir duyarlılığa sahip olmak, mide ekşimesinin yakıcı ağrısını daha yoğun hissetmenizi sağlayabilir. Stresi azaltmak için adımlar atmak, asit reflü ve mide ekşimesinin etkilerini önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş