Trabzon’da tiyatronun yeni odak noktası, Uzun Sokak’ta Trabzon Kültür Sanat ve Turizm Derneği'nin bünyesinde açılan tiyatro sahnesi olacak. Oda Tiyatrosu adını verdikleri tiyatroya ilişkin Damga'ya konuşan Genel Sanat Yönetmeni Mahir Elvan, “Trabzon'da ''yeni tiyatro'' sloganıyla yola çıktık. Oldukça hevesli ve heyecanlıyız. Şehrimizde sanata katkı verecek olmanın mutluluğunu şimdiden yaşıyoruz” dedi.


Mahir bey, güzel bir işe girişmişsiniz. Ama öncesinde herkes sizin kim olduğunuzu merak edecektir, kendinizi tanıtabilir misiniz?

Tabiki. Ben Mahir Elvan. 7 yıldır Trabzon Devlet Tiyatrosunda oyuncu olarak çalışıyorum. Bahsettiğiniz derneğin ve Kültür Memur-Sen sendikasının üyesiyim. Profesyonel anlamda Avrasya Üniversitesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi gibi kurumlarda yüzlerce öğrenciye eğitmenlik yaptım. Devlet Tiyatrolarında 17 tiyatro oyununda oynadım.
 

Peki, bize Trabzon Kültür Sanat ve Turizm Derneği'nizden biraz bahsedebilir misiniz?
Evet. Derneğimizin Başkanı Ankara Kültür ve Turizim Müdürü Ali Ayvazoğlu’dur. Başkan vekilimizse Trabzon İl Kültür ve Turizim Müdürümüz Mustafa Asan beyefendidir. Kedilerinin önderliğinde sanatsal ve kültürel aktiviteler yapmaktayız. Yakın zamanda, Kurtuluş “En İyi Narkotik Polisi Annedir” adlı sosyal sorumluluk projesini İçişleri Bakanlığımız ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğümüz ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirdik. Yakın gelecekte AB ile gerçekleştirmeyi planladığımız projemiz var. Kurtuluş projemiz büyük ihtimalle devam edebilir. Gelecekte bu sefer başka bakanlıklarımız ile ortaklaşa çalışmalar yine yapmayı hedefliyoruz.
 

Trabzon Oda Tiyatrosu Sahnenizi tanımlar mısınız?
Kuzenim Umut Çilingiroğlu ile yola çıkışım hikayemizden başlayarak anlatayım. Trabzon'da ''yeni tiyatro'' sloganıyla başladık. Salonumuzu oluştururken klasik tiyatro sahnesi algısını ortadan kaldırmak istedik. Sahne yüksekliğimiz 9 cm. Normal sahnelerde ortalama bu yükseklik 40 cm’dir. Seyirci ve sahne arasında ki mesafe normal tiyatroların tümünde ortalama 2-3 metredir. Bizim salonumuzda bu mesafe 1 metreden az. Ayrıca seyirci sadece karşıdan değil yan platformdan da oyuncuları izleyebilecek. Sahnemiz çok merkezi bir yerde ve 30 kişilik kapasiteye sahip. Ardından şehrimizde profesyonel anlamda alternatif tiyatro nasıl oluruzu hedefledik. Bu yüzden oyun repertuvarımızı belirlerken oyun metninin ve oyuncu performansının ön planda olabileceğiı metinleri seçiyoruz. Yine bu felsefeyle Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla iş birliği yapmaya karar verdik, yapacağız da…
 

Trabzon Oda Tiyatrosu'nda neler yapmayı planlıyorsunuz?


 
Önceliğimiz kendi sahnemizde tiyatro oyunlarımızı sahnelemeye başlamak. Bunun için oyun araştırmalarımızı yaptık. Oyuncu ve yönetmenler ile anlaşmalarımızı yapmaya başladık. Yakında sosyal medya hesaplarımız olan @trabzonodatiyatrosu ve @trabzondatiyatro sayfalarında duyurularını yapacağız. Ayrıca çeşitli eğitimler vermeyi, şiir geceleri, söyleşiler ve imza törenleri düzenlemeyi hedefliyoruz.
 
Çeşitli eğitimler derken, biraz açar mısınız?
Tiyatro Eğitimi ve Diksiyon Eğitimi vermeyi planladık ve başladık. Bu iki eğitimimizi verecek olan eğitmenlerimizin ikisi de Devlet Tiyatrosu Sanatçısı. Tiyatro eğitimimizi sahne üzerinde vereceğiz. Diğer eğitimlerimiz ise; eğitimler için tasarladığımız özel stüdyomuzda verilecek. Şehrimizde bu eğitimlerde yetersizlik hakim. Özellikle; Tiyatro deyince bir bilgi kirliliği ve kimliksizlik mevcut. Bu yüzden alışılagelmiş müfredat programlarının dışında, geniş konu yelpazesiyle eğitimlerimizi öğrencilerimize aktaracağız. Bu yüzden uzman eğiticiler ile çalışmaya başladık. İşin mutfağı olacağız. Tabiri caizse gelenler Tiyatro ve Diksiyon eğitimlerimize doyacak. Diğer eğitimlerimizse şöyle: Keman, Gitar, Resim, Bağlama, Kabak Kemane, Yazarlık ve Drama… Drama ve Resim kurslarımıza parantez açarak eğitimlerimizi anlatmaya devam edeyim. Görsel Sanatlar Eğitmenimiz Ebru Sağlam hanımefendi ve Drama Eğitmenimiz Burcu Ersoy hanımefendidir. İkisi de alanlarında yüksek lisans yapmış kişiler. Keman eğitmeni olarak; müzik öğretmeni Mehmetcan bey ile, Gitar Eğitmeni olarak Nida Saka hanımefendi ile, Yazarlık kursumuz için Serkan Türk beyefendi ile anlaştık. Ayrıca; Kabak Kemane ve Bağlama eğitmenimizse KTÜ Fatih Eğitim Fakültesinde yıllarca hocalık yapmış olan kayınpederim İsmail Kırcı beydir. Kendisi müzik sektöründe yıllarca çalışmış bir isimdir. Kendi atölyelerini açmış ve bakım ve onarım gibi hizmetlerde sunmuştur.
 

Sanırım bir de terasınız var. Bahsedebilir misiniz?
Evet. Uzun Sokak manzaralı bir terasımız var. Gelen misafirlerimize soğuk günlerde içlerini ısıtabilecekleri içecek ikramlarımız olacak.
 

Kurslarınıza katılmak isteyenler için bir iletişim numaranız var mıdır?
Tabiki. 05319463691 iletişim numaramız. Bu numarayı ararlarsa detaylı bilgi alabilirler ve ön kayıtlarını yaptırabilirler. Ayrıca bizleri sosyal medyadan takip edebilirler. Aktif olarak kullandığımız İnstagram hesaplarımız şöyle; @trabzonodatiyatrosu ve @trabzondatiyatro (Gazetedamga)

Editör: TE Bilişim