Okaliptüs yağının faydaları arasında birazdan sayacağımız 9 özellik sizi şaşırtabilir. İşte, okaliptüs yağı kullanımı ve sağlık için 9 faydası!

Aslen Avustralya'ya özgü olan okaliptüs ağaçları artık tüm dünyada yetiştirilmekte ve tıbbi özellikleri için kullanılmaktadır. İyileştirici güçleri, ağacın oval biçimli yapraklarından yapılan okaliptüs yağından gelir. Yapraklar kurutulur, ezilir ve uçucu yağı serbest bırakmak için damıtılır. Yağı çıkarıldıktan sonra ilaç olarak kullanılabilmesi için seyreltilmesi gerekir. İşte okaliptüs yağının dokuz faydası.

Okaliptüs Yağının Faydaları

1. Öksürüğü dindirir

Uzun yıllardır öksürüğü gidermek için okaliptüs yağı kullanılmıştır. Bugün reçetesiz satılan bazı öksürük ilaçlarının aktif bileşenlerinden biri okaliptüs yağıdır. Okaliptüs yağı kullanımı şu şekildedir: Yağ, öksürük semptomlarını hafifletmek için göğüs ve boğaza uygulanır.

2. Göğsü temizler

Öksürüyorsun ama hiçbir şey gelmiyor mu? Okaliptüs yağı sadece öksürüğü susturmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu göğsünüzden çıkarmanıza da yardımcı olur. Uçucu yağ ile yapılan buharı solumak, mukusu gevşetebilir, böylece öksürdüğünüzde dışarı atılır.

3. Böcekleri uzak tutar

Sivrisinekler ve diğer ısıran böcekler sağlığımız için tehlikeli olabilecek hastalıkları taşırlar. Isırıklarından kaçınmak en iyi yöntem limon ve okaliptüs yağı kullanımı olmaktadır.

4. Yaraları dezenfekte eder

Yaraları temizler ve enfeksiyon kapmanızı önler. Okaliptüs yağının faydaları arasında iltihapla savaşması onu iyi bir cilt bakım ürünü de yapmaktadır.

5. Rahat nefes aldırır

Astım ve sinüzit gibi solunum rahatsızlıklarına, okaliptüs yağı eklenmiş buharın solunması yardımcı olabilir. Yağ, mukoza zarlarıyla reaksiyona girerek yalnızca mukusu azaltmakla kalmaz, aynı zamanda öksürebilmeniz için gevşetmesine de yardımcı olur. Okaliptüsün astım semptomlarını engellemesi de mümkündür. Öte yandan, okaliptüse alerjisi olan kişilerde astımlarını kötüleştirebilir.

6. Kan şekerini kontrol eder

Okaliptüs yağı, diyabet tedavisi için bir potansiyele sahiptir. Şu anda pek bir şey bilmesek de uzmanlar şeker hastalarında kan şekerini düşürmede rol oynayabileceğine inanıyor.

7. Uçuğu yatıştırır

Okaliptüs yağının faydaları iltihap giderici özellikleri sebebiyle uçuk belirtilerine de iyi gelir. Okaliptüs yağını uçuğa uygulamak ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

8. Nefesi tazeler

Kokulu nefese karşı tek silah nane değildir. Okaliptüs yağı, antibakteriyel özelliklerinden dolayı ağız kokusuna neden olan mikroplarla savaşmak için kullanılabilir. Bazı gargaralar ve diş macunları, aktif bileşen olarak esansiyel yağı içerir. Okaliptüs ürünlerinin diş çürümesine neden olan bakterilere saldırarak diş ve diş etlerinde plak oluşumunu önlemeye yardımcı olması da mümkündür.

9. Eklem ağrısını hafifletir

Araştırmalar, okaliptüs yağının eklem ağrısını hafiflettiğini gösteriyor. Aslında, osteoartrit ve romatoid artrit gibi durumlarda ağrıyı yatıştırmak için kullanılan reçetesiz satılan birçok popüler krem ve merhem bu esansiyel yağı içerir.

Okaliptüs yağı, birçok durumla ilişkili ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sırt ağrısı çeken veya eklem veya kas yaralanmasından kurtulan kişiler için de yararlı olabilir. Sizin için doğru olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.

Okaliptüs yağının faydaları saç ve cilt için de oldukça etkileyicidir.

Editör: Didem Bektaş