HaberTS- Haber Servisi- Dünya bir hastalık dönemine girdi; dünya tarihi bu tip hastalıkları az da olsa görse de bu kadar saldırgan bir hastalığı asla görmemiştir. Virüs, hastalık olarak gire ve vücudu sarar; bu virüs de aynı şekil de davranıyor ama bir farkla insan vücudu ne zaman bu hastalığa karşı bağışıklık kazansa hemen mutasyona uğramayı başarıyor. İşte dünya bu şekilde farklı bir virüsle baş etmeye çalışırken, hastalık eğitimi de çok farklı bir şekil de etkiledi. Türkiye’de hastalığın göründüğü ilk gün okullar tatil edildi, herkes 1 hafta sonra açılır diye belerken, okullar hala açılmadı. Bir şekil de uzaktan eğitim denerek dönem kapandı ama bu sefer de gelecek dönem sıkıntısı büyüyor.

Okullar ne zaman açılacak?

Okullar ne zaman açılacak? Bütün eğitim kademelerinde bulunan öğrenciler okulunu çok özlemiş durumdalar; hepsi bir an önce okuluna ve arkadaşlarına katılmanın planlarını yaparken, okullar ne zaman açılacak sorusu yine karambole doğru gidiyor. İlk yapılan açıklamalarda okulların 31 ağustos tarihinde kesin olarak açılacağı açıklaması yapılmıştı; son yapılan ve bizzat bakan tarafından yapılan açıklamada halen belirsizliklerin olduğu ortaya çıktı. Okulların açılacağı tarih 31 ağustos değil diye bir açıklama yapılmadıysa da önümüzde seçenekler var denmesi, belirsizliğin en büyük açıklaması oldu.

Okullar nasıl açılacak?

Ülke olarak eğitimde büyük sorunlar yaşadığımız doğru ve bunu MEB bakanı yine inkâr edemez. Durum şu şekil de daha karışık bir hal almış gibi duruyor; öğrencilerimiz de çok hızlı kopma gibi bir sıkıntı vardır; eğitim uzaktan olunca hiç de eğitime bağlanamıyorlar, bunun problemini istisnai çocuklar hariç hepsi yaşıyor. Ülke olarak gördük ki bu ülke uzaktan eğitim için pekte hazır bir görüntü vermedi. Yine uzaktan eğitim uygulaması seçenekler arasında yerini alsa da bir yanlışa iki kere düşmüş oluruz. Biz maalesef hala eğitimde öğretmen temelli yani sunuş yoluyla öğretimi tercih ediyoruz; küçük yaşta bu tip eğitimden gelen çocuklar için kendin pişir kendin ye olarak bir eğitim hiçte kolay değildir.

Yarı zamanlı eğitim en mantıklı yol

Ülkemizde eğitim, önem verilen ama bir türlü istenilen seviyeye gelmeyen bir konu; bu pandemi zamanında önlem alınarak yapılacak yüz yüze eğitim ile her şey daha güzel olacaktır. Bu şekilde eğitim verilirken aynı zamanda çocuklara yavaş yavaş öğrenci temelli eğitimi de öğretmek zorundayız. Öğretmen temelli eğitim geri kalmış ülkelerin eğitim modeldir; bu model çok fayda sağlamaz ki ezbere dayalı bir eğitim sitemidir. Türkiye ne zaman eğitimde çağ atlar o zaman her alanda çağ atlayan bir ülke olma konumuna da gelmiş olur; aksi takdirde kendimizi kandırmaktan ve lise mezunu olup İngilizce adını söyleyemeyen bir nesil daha yetiştiririz.

Editör: TE Bilişim