Ordu’da fındık üreticileri ile mevsimlik tarım işçilerinin merakla beklediği 2026 yılı hasat ücretleri belli oldu. Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından alınan tavsiye kararı doğrultusunda, yemek işçiye ait olmak üzere günlük net işçi ücreti bin 750 lira olarak açıklandı.
Altınordu Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2026 fındık hasat sezonunda uygulanması tavsiye edilen ücretleri kamuoyuyla paylaştı.
GÜNLÜK İŞÇİ ÜCRETİ BİN 750 LİRA OLDU
Kurul tarafından belirlenen tarifeye göre fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan günlük net bin 750 lira ödenmesi tavsiye edildi.
Belirlenen ücrette yemeğin işçiye ait olacağı ifade edildi. Ücret tarifesinin hazırlanmasında asgari ücret ile hasat dönemindeki çalışma şartlarının dikkate alındığı belirtildi.
Kurul tarafından açıklanan rakamların bağlayıcı olmadığı, üreticiler ve işçiler için tavsiye niteliği taşıdığı vurgulandı.
ÇUVALCI VE AŞÇI ÜCRETLERİ AÇIKLANDI
Fındık hasadı sırasında 10 ila 15 kişilik ekiplerde görev yapan aşçılara günlük bin 750 lira ödenmesi tavsiye edildi.
Çuvalcıların günlük ücreti ise bin 900 lira olarak belirlendi. Kilogram usulüyle fındık toplanan bahçelerde çalışan çuvalcılar için günlük ücretin 2 bin 250 lira olması uygun görüldü.
Fındığın bahçeden taşınmasında görev alan katırcılara ise katırıyla birlikte günlük 3 bin 500 lira ödenmesi yönünde karar alındı.
KİLOGRAM ÜCRETİ 15 LİRA OLARAK BELİRLENDİ
Kilogram hesabıyla çalışan fındık işçilerinin ücreti kilogram başına 15 lira olarak açıklandı. Üreticiler ile işçilerin bu rakamı bahçenin yapısı, ürün yoğunluğu ve çalışma koşullarına göre değerlendirebileceği belirtildi.
Fındığın harmandan ayrılmasında kullanılan patozların saatlik çalışma ücreti de 6 bin lira olarak belirlendi.
TARIM ARACILARINA BELGE ŞARTI
Tarım aracılarına 15 işçiye kadar günlük bin 900 lira, 15’ten fazla işçinin bulunduğu ekiplerde ise günlük 2 bin 100 lira ücret ödenmesi tavsiye edildi.
İşçi temin eden aracılardan İŞKUR il müdürlükleri tarafından verilen aracı belgesinin istenmesi gerektiği belirtildi. Belgesi bulunmayan aracılara iş verilmemesi yönünde tavsiye kararı alındı.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI UYARI
Toplantıda çocuk işçiliği konusunda da uyarılarda bulunuldu. Fındık toplama işlerinde çalıştırılması yasak olan yaştaki çocukların bahçelerde çalıştırılmaması gerektiği ifade edildi.
Çalışamayacak durumdaki yaşlı ve hasta kişilerin de hasat işlerinde yer almaması istendi. Çocuk işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde her çocuk için idari para cezası uygulanabileceği hatırlatıldı.
Ordu’da açıklanan 2026 yılı fındık yevmiyelerinin, hasat sezonu boyunca üretici ve işçiler arasındaki ücret görüşmelerine temel oluşturması bekleniyor.




