Müdür Lütfi Aydın Ortahisar Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarıyla ilgili Konsey Başkanı Ali Eroğlu ve beraberindekileri bilgilendirdi. Ortahisar Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik projelerinden bahseden Müdür Lütfi Aydın, başta sokak hayvanlarının beslenmesi, barınması, sahiplendirilmesi ve tedavilerine yönelik olmak üzere birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

“BESLENME, BARINMA VE TEDAVİLERİ İÇİN PROJELER”

Sokak hayvanlarının sıcak ve soğuktan korunması için uygun alanlara kedi ve köpek barınaklarının konulduğunu ifade eden Aydın şöyle konuştu: “Sokak hayvanlarına yönelik birçok proje yürütüyoruz. Özellikle sokak hayvanlarının beslenme, barınma, tedavileri ve sahiplendirilmelerine yönelik çok başarılı projeler yürütüyoruz. Yaklaşık bir yıl önce hayata geçirdiğimiz ‘Küçük Dostlar Kliniği’ sokak kedilerinin yaralanma, hastalıklara karşı tedavilerinde önemli rol üstlendi. Bugüne kadar toplamda 3462 kediyi kısırlaştırdık. Araç çarpması, hastalık ve yaralanma nedeniyle ise, 3216 kedinin tedavisi gerçekleştirdik. Sadece geçen temmuz ayında 116 kedi kısırlaştırıldı, 226 kedi ise tedavi edildi. İç ve dış parazitlere karşı 165 kediye de tıbbi müdahalede bulunduk. Klinikte ayrıca 7 köpeğe ise kuduz aşısı yaptık. Diğer yandan düzenli olarak sokak köpekleri ve kediler için mahallelere yerleştirdiğimiz yemlik ve suluklara yem ve su takviyesi yapıyoruz. Özellikle kış aylarında yemleme faaliyetlerimizi artırıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak öğrencilerimize hayvan sevgisini, bilincini aşılamak için sokak köpeklerini okullarımıza sahiplendiriyoruz. Sahiplendirdiğimiz hu hayvanlara öğrenciler bakıyor, bu yönde de farkındalıkları gelişiyor. Bu konuda da çok başarılı projeler yürüttük.”

Klinikte acil durumlarda sokak köpeklerinin ilk müdahalesinin yapıldığını ifade eden Aydın, “Yavru, hasta ve yaralı kediler veterinerler tarafından dikkatli bir şekilde tedavi ediliyor. Tedavisi biterek sağlığına kavuşan hayvanlar tekrar yaşadıkları ortamlara bırakılıyor.” dedi.   

“ÜÇ VETERİNER GÖREV YAPIYOR”

Kliniğin acil durumlara karşı 24 saat hizmet verdiğini ifade eden Müdür Lütfi Aydın, “Merkezimiz, ortalama günde 20 kısırlaştırma operasyonu ile bunun yanında 25 yaralı veya hasta kedinin bütün tedavileri yapılabilecek şekilde tasarlandı. Klinikte 3 veteriner ve 10 görevli personel hizmet veriyor. Klinik ayrıca acil durumlar da düşünülerek, 24 saat müdahaleye hazır halde tutuluyor. Klinikte kedilerin yanı sıra acil durumlarda sokak köpeklerinin de ilk tedavileri yapılarak ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne kapsamlı tedavi için nakilleri sağlanıyor." dedi.

“ÖRNEK TEŞKİL EDECEK ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORLAR”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konseyi Başkanı Ali Eroğlu ise, Ortahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün sokak hayvanlarına yönelik örnek çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Sayın Müdürümüz Lütfi Aydın’ın anlattığı çalışmalar gerçekten de takdire şayan. Diğer belediyelerimize örnek olacak derecede çalışmalar yürütüyorlar. Müdürümüzden bu yaptıkları faaliyet ve projeleri dinlerken gerçekten de oldukça mutlu olduğumu ve gurur duyduğumu belirtmek isterim. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak bu tür çalışmalara her türlü desteği vereceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Bir kez daha Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’e ve sayın müdürümüze bu faaliyetlerinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuştu.

foto

Editör: Haber TS