Ortahisar Belediyesi bünyesinde belediye çalışanlarının gönüllü katılımıyla oluşturulan Ortahisar Arama Kurtarma Ekibi (ORTAK), olası afet ve acil durumlara karşı hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Ekip, akreditasyon süreci kapsamında Araklı ilçesindeki Turup Mesire Alanı’nda düzenlenen GPS, tehlikeli maddelere müdahale ve intikal kampında saha uygulamaları gerçekleştirdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İskender ile Belediye Başkan Yardımcısı ve ORTAK Ekip Lideri Şenay Karakaş’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmaya ilgili birim müdürleri ve ekip personeli katıldı.
AFET BÖLGESİNDE GÜVENLİ KAMP KURULDU
Tatbikatın ilk bölümünde ekiplerin olası bir afet bölgesine ulaştıktan sonra izlemesi gereken adımlar uygulamalı olarak ele alındı. Kamp kurulacak bölgede gaz detektörleri kullanılarak tehlikeli madde ölçümleri gerçekleştirildi.
Kontrollerin tamamlanmasının ardından önceden hazırlanan yerleşim planına uygun şekilde kamp alanı oluşturuldu ve güvenlik şeridi çekildi.
Sanitasyon, medikal, lojistik, yemekhane, komuta ve barınma çadırları kurularak özellikle afetlerin ardından kritik önem taşıyan ilk 72 saatlik süreçte ekiplerin barınma ve temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı uygulandı. Arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak ekipmanların kontrolleri ve kullanım uygulamaları da yapıldı.
GPS İLE BEŞ FARKLI NOKTAYA ULAŞILDI
Çalışmanın ikinci gününde ise doğada GPS yardımıyla yön ve koordinat bulma eğitimine geçildi.
Beşer kişilik gruplara ayrılan ORTAK personeline derece ve dakika cinsinden koordinatlar verildi. Ekipler GPS cihazlarını kullanarak önceden belirlenen beş ayrı noktaya yerleştirilen pusulalara ulaşmaya çalıştı.
Uygulamayla deprem, heyelan ve benzeri afetlerde konumun doğru tespit edilmesi ve ekiplerin hedef bölgeye hızlı şekilde ulaşma becerilerinin geliştirilmesi amaçlandı. Tatbikatın tamamlanmasının ardından ekip kamp alanında çevre temizliği yaptı.
İSKENDER: “GÖREVE HAZIRIZ”
Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İskender, ORTAK ekibinin afetlere hazırlık çalışmalarının planlı şekilde devam ettiğini belirtti.
İskender, “Ortahisar Belediyesi olarak bizler, bu hayati gerçekliğin bilinciyle ORTAK ekibimizi en zorlu şartlara hazırlıyoruz. Araklı’da yaptığımız kampta sergilenen yüksek disiplin ve yetkinlik, sadece bölgemizde değil, ülkemizin ihtiyaç duyulan her köşesinde profesyonelce görev yapabilecek güce ulaştığımızı bir kez daha kanıtladı” ifadelerini kullandı. İskender ayrıca belediyenin afetlere hazırlık çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.








