Sakinleştirici etkisiyle bilinen papatya çayı faydaları arasında başka hangi özellikler var? Papatya çayı nasıl yapılır ve tüketilir?

Papatya çayı, çok çeşitli sağlık sorunları için uzun süredir geleneksel bir halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde araştırmacılar, kanser ve diyabet dahil olmak üzere hastalıkları yönetmedeki etkinliğini giderek daha fazla araştırıyorlar. Şimdiye kadar, papatya çayının gücü üzerine yapılan araştırmalar umut vaat ediyor.

Papatya çayının faydaları

Hakkında en fazla kanıt bulunan papatya çayının potansiyel faydaları şunlardır:

1. Adet ağrısını azaltmak

Birkaç çalışma, papatya çayını adet kramplarının şiddetini azaltmakla ilişkilendirmiştir. Papatya çayı faydaları arasında kas kramplarını durdurması ilk sırada yer alıyor.

2. Diyabet tedavisi ve kan şekerini düşürme

Yine bazı araştırmalar papatya çayının diyabetli kişilerde kan şekerini düşürebildiğini bulmuştur.

3. Osteoporozu yavaşlatmak veya önlemek

Osteoporoz, kemik yoğunluğunun ilerleyici kaybıdır. Bu kayıp, kırık kemik ve kambur duruş riskini artırır. Osteoporoz herkeste gelişebilirken, menopoz sonrası kadınlarda en yaygın olanıdır. Bu eğilim östrojenin etkilerinden kaynaklanıyor olabilir. 2004 yılında yapılan bir araştırma, papatya çayının anti-östrojenik etkilere sahip olabileceğini buldu. Ayrıca kemik yoğunluğunu artırmaya da yardımcı oldu.

4. İltihabı azaltmak

İltihaplanma, enfeksiyonla savaşmak için bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Papatya çayı iltihabı azaltabilecek kimyasal bileşikler içerir. Bununla birlikte, uzun süreli iltihaplanma, hemoroid, gastrointestinal ağrı, artrit, bağışıklıkla ilgili bozukluklar ve hatta depresyon dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.

5. Kanser tedavisi ve önlenmesi

Bazı araştırmalar, papatya çayının kanser hücrelerini hedef alabileceğini ve hatta bu hücrelerin gelişmesini en başta engelleyebileceğini düşündürmektedir.

6. Uyku ve rahatlamaya yardımcı olmak

Papatya çayının insanların rahatlamasına ve uykuya dalmasına yardımcı olduğu yaygın olarak düşünülmektedir.

7. Soğuk algınlığı semptomlarını tedavi etmek

Papatya çayı buharı teneffüs edenlerde soğuk algınlığı belirtileri azalarak kaybolmaktadır.

8. Hafif cilt rahatsızlıklarının tedavisi

Papatya özünden yapılan merhemler direkt yaraya sürülebilir. Egzama ve hafif iltihaplı cilt rahatsızlıklarında papatya çayı faydaları tartışılmazdır.

Papatya çayı nasıl yapılır?

1 su bardağı kaynar su için 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya yeterli olacaktır. Papatyanın üzerine kaynar suyu ekleyip 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra içine bal, limon, zencefil vs atabilirsiniz. Günde 1-2 fincan papatya çayı içebilirsiniz. Uyku verdiğinden akşam saatlerinde tüketebilirsiniz.