Bir yapı malzemesi olarak plywood, ince ahşap katmanlarının birbirine yapıştırılmasıyla yapılan, hava koşullarına dayanıklı ve ucuz hale getiren ahşap bir tahtadır. Plywood imalatında kullanılan kütükler, sıcak buhara daldırılarak veya doğrudan daldırılarak hazırlanır. Daha sonra gövdeyi ince ahşap katmanlarına ayırmak için bir torna tezgahı kullanılır.

Plywood Hakkında Bilgiler

Her katman tipik olarak 1 ile 4 mm arası kalınlığındadır. Plywoodta kullanılan her katman, daha kalın ve daha düzgün bir katman oluşturmak için fenolik veya üre-formaldehit yapıştırıcı ile yapıştırma işlemi yapılır. Kontrplak tipik olarak inşaatta kullanılan büyük panellere dönüştürülür. Beton kalıp, hafif bölmeler, tekneler, mobilyalar, mutfak dolapları, ofis masaları, ambalajlar, hafif kapılar ve benzeri işlerin yapımında kullanılır.

Plywood Yapımında Kullanılan Ağaçlar

Plywood yapmak için yumuşak veya sert ahşap kullanılabilir. Sert ağaç kullanmaktadır. Dişbudak, akçaağaç, meşe, maun, çam, sekoya ve sedir yaygın olarak kullanılır, ancak douglas köknarı üretim için kullanılan en popüler yumuşak ağaçtır. Plywood siparişi vermek için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Plywood Nasıl Yapılır?

Plywood yapım süreci, önce ağaçların kesilmeye hazır oldukları yerleri işaretleyerek başlar. Kesilen ağaçların dalları iyice temizlenir ve sadece gövdesi kalacak şekilde üst üste yığılır.

Tomruklar gerektiğinde mağazadan alınır ve soyucuya götüren bir taşıma bandına yerleştirilir. Bu makine, gövde kendi ekseni etrafında dönerken keskin testereler veya yüksek basınçlı su jetleri ile kabuğu çıkarır.

Soyulmuş kütükler, büyük bir daire testere ile standart 8 ila 8 fitlik bölümlere kesildikleri sıyırıcıya taşınır.

Kaplama levhalar kesilmeden önce kütükler buhar veya sıcak suya batırılarak yumuşatılmalıdır. Bu İşlem ahşabın cinsine, blok çapına ve diğer faktörlere bağlı olarak 12 ile 20 saat arasında sürmektedir.

Isıtılmış soyma blokları soyucuya taşınır. Şimdi otomatik olarak hizalanacak ve günlük dönmeye başlayacak. Sabit bıçak sayesinde art arda boya katmanları çıkarılır. Sap yaklaşık 10 cm çapında olduğunda bu parçayı çıkarın ve yeni bir sap ile değiştirin.

Torna tezgahından çıkan uzun kaplama levhaları, standart 1.2m genişliğinde kontrplak paneller üretmek için kaplamanın kullanılabilir genişliklerde kesildiği bir sonraki işlemdir. Bu kesme işlemi sırasında, optik bir tarayıcı kabul edilemez kusurlara sahip bölümleri arar ve bunlar kesilir.

İyi olduğu teyit edilen parçalar, yapıştırmadan önce nemi azaltmak ve küçültmek için bir kurutucuya gönderilir.

Alt kat ve üst kat dik açılarla yapıştırılıp boyandığı için 1.3m enin bir kısmı kesilir.

Parçanın montajı ve yapıştırılması süreci başlar. Önce uzun parçalar serilir ve üst yüzeye bir yapıştırıcı tabakası uygulayan bir yapıştırıcı yayıcıdan geçirilir. Ardından kısa parçayı dikey olarak yerleştirin ve tüm tahtayı tekrar tutkal yayıcıdan geçirin.

Yapıştırılmış paneller çok delikli bir sıcak pres içine yüklenir. Tüm tabakalar yüklendiğinde, pres, tabakaları yaklaşık 110-200 psi'lik bir basınçla sıkıştırırken, aynı anda 120-160 °C'lik bir maksimum sıcaklığa kadar ısıtır. Presleme işlemi yaklaşık 5 dakika sürer.

Baskı makinesinden çıktıktan sonra, levhalar standart genişlik ve uzunluğa ayarlandıkları bir kesme istasyonuna beslenir.

Standart ölçülerine indirgenmiş plywood kullanıma hazırdır.