Protein tozu ve protein içeceği zararlı mı, yararlı mı? Onlara gerçekten ihtiyacınız var mı? Sporcu içecekleri olan protein shake kimler için iyi?

Protein karışımları sizin için uygun mu? İçlerinde neler var ve birini seçmeye çalışıyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?

Hemen hemen herkes yiyeceklerden yeterince protein alabilir. Sağlıklı yetişkinler günde yaklaşık 45 ila 56 gram protein almalıdır. Düzenli olarak egzersiz yaparsanız, herhangi bir kaynaktan daha fazla kaloriye ve proteine ​​ihtiyaç duyabilirsiniz.

International Society of Sports Nutrition'ın (ISSN) kurucu ortağı ve CEO'su Jose Antonio, protein karışımlarının ağırlıklı olarak antrenmandan hemen sonra beslenmeye ihtiyaç duyan sporcular tarafından kullanıldığını söylüyor.

Protein İçeceği Nedir, Kimler İçindir?

Protein içecekleri, protein içeriklerine göre değişebilir, ancak hepsi biraz karbonhidrat ve belki biraz yağ içerir. Toz formda veya kutular veya folyo paketler gibi içmeye hazır paketlerde çeşitli tatlar sunarlar. Peki, protein içeceği nedir, hangi besinleri içerir, kimler için faydalıdır, kimlere zararlıdır? Protein içeceği zararlı mı, yararlı mı?

Protein içeceği içindeki protein miktarına göre etki gösterir. Vücut geliştirmeciler daha fazla protein içeren gıdalar tüketir. Bir maratoncu gibi bir dayanıklılık sporcusuysanız, daha fazla karbonhidrat içeren içecekleri tercih edebilirsiniz. Ancak en önemli şey, antrenmanınızdan sonra bir şeyler içmektir.

Amacınız vücut yağını kaybetmekse, protein oranı yüksek, daha az karbonhidrat içeren ve sadece biraz yağ içeren bir protein içeceğine geçin. Çikolatalı süt, mükemmel bir egzersiz sonrası toparlanma içeceğidir.

Protein Karışımlarında Farklı Protein Türleri Nelerdir?

Protein içecekleri, değişen miktarlarda farklı protein türleri kullanır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Süt
  • Kesilmiş sütün suyu
  • Kazein
  • Yumurta
  • Soya
  • Pirinç

Proteinin kaynağı ve üretim sırasında nasıl saflaştırıldığı, vücudunuzun onu ne kadar iyi kullanabileceğini etkileyebilir.

Diyetiniz yoluyla protein almak en iyisi olsa da, süt ürünlerini iyi tolere ettiğiniz sürece peynir altı suyu ve kazein kombinasyonu ile takviye etmek iyi bir seçimdir, çünkü her ikisi de sütten gelir.

Soya proteini başka bir seçenektir. Bitki bazlı bir proteindir. Çoğu hayvansal protein kaynağı kadar etkili olduğu biliniyor. Soya besin açısından da zengindir.

Editör: Didem Bektaş