Rize'de toplanan geleneksel ata tohumlar bahçe ve seralarda tekrar hayat buldu. Toplanan ilk ürünler Fındıklı halkına dağıtıldı.

Ziraat Odası 2017 yılında Rize'nin Fındıklı ilçesinde çevre illerden ata tohumları toplamaya başlamıştı. Çevre illerdeki Ziraat Odalarının da katkısıyla toplanan ata tohumları vatandaşlara dağıtıldı. Vatandaşlar kendi bahçelerine ektikleri ata tohumlarından 100 bin fide üretti. Toplanan son ürünler Fındıklı halkına dağıtıldı. Rize Ziraat Odası ata tohumu seferberliğini gelenek haline getirdi ve bu yıl 5 milyon tohum dağıtılacak.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, bu işlemlerde kimyasal kullanılmadığını amacın doğal üretim olduğunu söyledi. 2017 yılında başlayan proje, Ordu, Artvin ve Karadeniz illerine de sirayet etti. Toplanan ata tohumları Rize Fındıklı Ziraat Odasına geldi. Üretim bahçelerine ekilen tohumlar bu şekilde her sene elden ele dağıtılarak ekilip ürün elde ediliyor. Başkan Özsoy, "Ata tohumlarını daha büyük kitlelerle daha büyük topraklarda dikilmesini sağlayacağız" dedi.

Editör: Didem Bektaş