Şeker tüketimini kısıtlamak herkes için önemli. Ancak diyabet hastaları için iki kat önemli. İşte, şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği meyveler...

Meyveler oldukça faydalıdır, ancak fazlası da zarardır. Şeker içerdikleri için yeterli miktarda tüketilmelidirler. Yeterli miktarda meyve tüketenlerde tip 2 diyabet riski yüzde 21 oranda azalır.

Glisemik indekse göre diyabetli hastaların hangi meyveleri tüketmesi gerektiği uzmanlarca açıklanmıştır.

Diyabet Hastalarının Tüketebileceği Meyveler

Erik

Bir erkite 20-25 arasında düşük glisemik indeks bulunur. Erik, kan şekeri seviyelerini korur. Doyurucudur ve kahvaltıda tüketilebilir.

Çilek

Çileğin glisemik indeksi 100 gramda 25 kadardır. Vitamin, antioksidan ve lif deposu çilek şeker hastaları tarafından günde 2 bardak kadar tüketilebilir.

Kiraz

Diyabet hastaları için en iyi meyvelerden biridir. Su ve lif içerir. İçerdiği bileşikler diyabetli kişinin kan şekerini korur.

Kivi

C vitamini ve E vitamini, lutein, zeaksantin, antioksidan ve fitokimyasallar açısından zengindir. Şeker ve yağın emilimini azaltmaya yardımcıdır.

Elma

Şeker hastaları tarafından tüketilebilen meyvelerden biridir. Karbonhidrat ve glisemik indeks değeri düşüktür.

Şeftali

Su ve lif içeren şeftalide polifenol ve karotenoid kaynakları bulunur. Kahvaltıda tüketilebilir.

Portakal

Glisemik indeksi 35 olan bu meyve de şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.

Yaban Mersini

Bu meyvenin glisemik indeksi 53 olup, eğer o gün şeker tüketilmediyse tavsiye edilir. Diyabet hastaları günde bir bardak yaban mersini yiyebilir.