Cinsellikten cilt ve saç güzelliğine, hastalıklardan korumasına kadar salatalığın faydaları saymakla bitmez. İşte, salatalık hakkında bilinmeyen 10 gerçek!

SALATALIĞIN FAYDALARI

Salatalık, içerdiği besinlerle güçlü bir sebzedir. Lif ve su deposudur. Kalori ve şeker oranı çok düşüktür. Salatalığın faydaları çok geniş kapsamlıdır. Sindirim sağlığını destekler, cilt maskesinde cildi nemlendirir, şişlikleri azaltır, nemlendirir. Salata ve içeceklere eklenen salatalık faydaları ile öne çıksa da, birçoğunuz salatalığın bu 10 faydasını bilmiyor olabilirsiniz.

1. Nemlendiricidir

Vücudunuz ve cildiniz susuz kaldığında salatalık tüketin. Bir salatalığın %95'lik bir su içeriği vardır. Baş ağrısını geçiren ve vücut işlevlerini yerine getiren suyu, salatalık tüketerek alabilirsiniz.

2. Tokluk hissi verir

Yemeklerden sonra atıştırmalık olarak salatalık yerseniz, uzun süre sizi tok tutar. Lif ve protein içerdiği için kilo vermenizi, sağlıklı olmanızı sağlar ve iştahı bastırır.

3. İltihaba karşı etkilidir

Salatalık, lignanlar gibi antioksidanlar ve potasyum ve magnezyum gibi minerallerle doludur. İltihap gideren beta karoten ve flavonoidler bakımından zengindir. Kanser riskini azaltabilir.

4. Gözlerdeki şişkinliği alır

Salatalık dilimlerini gözlerinize yerleştirin. Kızarıklık, şişlik ve morlukları giderir.

5. Libidoyu artırır

Salatalık bir afrodizyaktır; Bu yeşil sebzelerdeki C vitamini ve manganez, hem enerjinizi hem de cinsel dürtünüzü artırır. C vitamini dolaşımınızı ve kan akışınızı artırabilir, bu da erektil disfonksiyonu olan erkeklere yardımcı olabilir.

6. Cildinizin parlamasını sağlar

Gözünüze salatalık sürmenin faydalarına benzer şekilde, cildinizi antioksidanlarla yeniden nemlendirmek ve daha genç ve taze görünmesini sağlamak için salatalıktan bir cilt maskesi yapabilirsiniz.

7. Sindirimi düzenler

Su içeriği yüksek olduğundan kabızlığı önler, sindirimi düzene sokar. Bağırsak, mide ve dolaşım sağlığı için faydalıdır.

8. Kan şekerinize iyi gelir

Salatalık, şeker ve karbonhidrat bakımından çok düşüktür, yani düşük glisemik indekse sahiptirler ve diyabetli kişilerin kan şekerindeki ani yükselmelerden endişe etmeden yemeleri güvenlidir.

9. Kemik sağlığını geliştirebilir

Salatalık, kemik oluşumu ve kalsiyum emiliminden sorumlu bir besin olan K vitamini bakımından zengindir. K vitamini takviyesi, düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip kadınlarda kırıkları azaltmakla da bağlantılıdır, bu nedenle menopoz sonrasıysanız, salatalık alımınızı artırmanın bir yolunu bulmaktan kesinlikle zarar gelmez.

10. Saç dökülmesini önleyebilir

Salatalıkta bulunan diğer tüm iyi şeylerin yanı sıra, cildinizdeki kollajen ve bağ dokusunun büyümesini destekleyen, onu daha güçlü ve daha elastik hale getiren doğal bir element olan silikayı da keşfedeceksiniz.

Editör: Didem Bektaş