EZELİ RAKİPLERİNE TARİHİ FARK

Trabzonspor, söz konusu sezonda ise İstanbul'un üç büyükleri olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'a Süper Lig'in bitimine 4 hafta kala tarihi fark atmış durumda. Trabzonspor bu sezon rakiplerine yenilmezken Beşiktaş’tan 4, Galatasaray’dan 4, Fenerbahçe’den 4 ve takipçisi Konyaspor’dan 4 puan olmak üzere 16 puan alarak ezici üstünlük sağladı. Abdullah Avcı’nın ekibi, ezeli rakipleriyle oynadığı 6 maçın 3’ünden galibiyetlerle ayrıldı. 3'ünde ise berabere kaldı. O maçların ilki 17 Ekim’de oynanan Fenerbahçe karşılaşmasıydı. Bu maç öncesinde Fenerbahçe, Trabzonspor’un 1 puan önünde liderdi. Şampiyonluğun en büyük favorisi olarak Vitor Pereira’nın ekibi gösteriliyordu. Sarı-lacivertliler 1-0 öne geçmelerine rağmen sahadan 3-1 mağlup ayrıldılar. Muhteşem bir geri dönüşe imza atan Trabzonspor, söz konusu tarihten sonra ele geçirdiği liderlik koltuğunu hiç bırkamadı. Bir başka maçta ise Trabzonspor, İstanbul'da geçtiğimiz sezonun şampiyonu Beşiktaş'ı 2-1 mağlup ederek rakibinin direncini kırdı. İstanbul'da Galatasaray karşısında 1-0 yenik duruma düşen bordo-mavililer, yine geri dönmesini bildi ve rakibini 2-1 mağlup etmeyi başardı. Kırılma anlarından başarıyla çıkan Trabzonspor zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. 

TRANSFERDE TAM İSABET

Bordo-mavililer Cornelius dışında Hamsik, Peres, Dorukhan ve Siopis gibi önemli isimlere erkenden imza attırarak kadrosunu güçlendirdi. Erken davranılması futbolcuların uyum süreçlerini hızlandırdı. Sezon başında Hamsik, Denswil, Dorukhan, Cornelius ve Siopis gibi o dönem takımın ihtiyaçlarını anında karşılayabilecek isimlerle anlaşıldı. Sadece Koita, Yunus ve İsmail’den beklenen verim alınamazken; diğer transferlerin tamamı şampiyonluk mücadelesine önemli katkılar sağladı. 

HER ŞEY PLANA BAĞLI

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok takım yurt dışı kamp programları yaparken, Trabzonspor ise TFF Riva Tesisleri’nde kampa girdi ve hazırlık maçı programlarını açıkladı. Erkenden başlayan kampın verimi de üst düzeyde oldu. Takımın kaynaşması ve oyun planları burada sağlandı. Sezona iddialı bir giriş yapan Trabzonspor ilk haftalarda istediği gibi performans sergileyemese de teknik direktör Abdullah Avcı’nın, “Sabırlı oyun” anlayışı ve söylemleri kısa sürede karşılık buldu. Taraftar hemen her maçta tribünleri doldurarak takım ve teknik ekibe olan güveni vurguladı. Bankalar Birliği ile yapılan anlaşmanın ardından ödeme planına uyan Trabzonspor’da yönetim de büyük uyum içerisinde çalıştı. 

AVRUPA’YA VEDA LİGE DÖNÜŞ

Trabzonspor, Avrupa Kupalarındaki 1 yıllık men cezasını geçtiğimiz sezon tamamlamasıyla bu sezon başında yeniden katıldı. Bordo-mavililerin Avrupa’dan erken elenişi takımın ligdeki yarışına olumlu etki yaptı. Sezona Konferans Ligi’nde başlayan Karadeniz ekibi ilk eleme karşılaşmasında Molde’yi geçmeyi başardı. Avcı’nın ekibinin bir sonraki turda eşleştiği rakip ise Mourinho’nun Roma’sı oldu. Trabzonspor rakibine iki maçta da mağlup oldu ve Avrupa defterini erken kapattı. Süper Lig'e fırtına gibi bir başlangıç yapan Trabzonspor, 15 maçlık yenilmezlik serisi yakaladı. Söz konusu seriside 12 galibiyet 3 beraberlik elde etti. 

VİSCA TAKVİYESİ

Hiç şüphesiz Trabzonspor için bu sezonun kırılma noktalarından ilki Grande Marek Hamsik gibi yıldız bir oyuncunun, bonservis bedeli olmadan transfer edilmesi oldu. EURO 2020 öncesinde bu transferle birlikte, takımın yeni oyuncularının kampa yetiştirilmesi şampiyonluk yolunda önemli bir katkı sağladı. Henüz lig şampiyonluğu yaşamamış olan Hamsik’in, kariyerinde bir ilki de Trabzonspor ile yaşaması, bu sezonu Hamsik için daha da bir özel kıldı. 
Trabzonspor, Fenerbahçe’nin de transfer etmek istediği Edin Visca’yı devre arasında kadrosuna kattı. Bosna Hersekli oyuncu için 4.3 milyon Euro bonservis ücreti ödeyen bordo-mavili takım, şampiyonluk yolunda önemli bir oyuncuyu transfer etmiş oldu. 

CAMİA BÜTÜNLEŞTİ 

Trabzonspor'un bu sezonki başarısı sadece saha içinde takımın performansıyla ölçülü değil. Saha içi olduğu kadar saha dışında da kahramanlar vardı. Sezon boyunca taraftarlar şampiyonluktan başka bir şey konuşmadı. Şehirdeki pozitif hava maçlarda takıma da yansırken, teknik direktör Abdullah Avcı kariyerinde belki de ilk kez bu denli güçlü bir lider profil çizdi. Beşiktaş’ta yakalayamadığı taraftar desteğini Trabzon’da bulurken, oyuncuların ona olan saygısıyla birlikte profesyonel bir oyuncu grubuyla olmak da teknik adamın işini kolaylaştırdı.

ESKİ BAŞKANLARIN DESTEĞİ
Trabzonspor’da Ahmet Ağaoğlu’nun başkanlığı döneminde camiada yaşanan hareketlilik zirve yaparken eski başkanların desteği de göz ardı edilemezdi. Göreve geldikten sonra Ağaoğlu’na ilk ziyareti yapan eski başkanlardan Nuri Albayrak’ın, maddi, manevi her türlü destekçinizin açıklaması Ağaoğlu ve yönetimini motive ederken satılan locaların önemli bir bölümünün Albayrak ailesi tarafından alınması desteğin en önemli göstergesiydi. Destek sadece bununla sınırlı kalmadı ve eski başkanlardan Mustafa Günaydın ve ailesi yine aynı paralelde Trabzonspor’un destekçisi olarak tribündeki yerlerini aldı. 

LİGE FARKLI BAŞLANGIÇ
Trabzonspor 2021/2022 sezonunu Yeni Malatya’da açtı. Şampiyonlar Ligi için çok iyi bir kadro kuran Beşiktaş’a, Vitor Pereira ile ‘Yarım kalan hikayeyi tamamlamak’ isteyen Fenerbahçe’ye ve 23. kez mutlu sona ulaşmak isteyen Galatasaray’a karşı, ‘Şampiyonluk yarışında ben de varım’ dedi. Mücadeleyi Trabzonspor 5-1 kazanarak, sezona fırtına gibi başladı.