Türkiye’nin birçok bölgesinde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle deve güreşleri iptal edildi. Güreş sezonuna hazırlanan develer erken şekilde dinlenmeye alınırken deve sahipleri de yeni sezon için planlarını yeniden gözden geçirdi.
Alınan kararın ardından deve sahipleri hayvanlarının bakım ve antrenman çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
ŞAP HASTALIĞI GÜREŞ SEZONUNU DURDURDU
Deve güreşleri şap hastalığı nedeniyle bu yıl beklenenden erken sona erdi. Türkiye’nin birçok bölgesinde hızla yayılan hastalık nedeniyle organizasyonların iptal edilmesi kararlaştırıldı.
Bu gelişme özellikle deve güreşleri için hazırlık yapan yetiştiricileri etkiledi. Sezon için hazırlanan develer damlara çekilirken sahipleri yeni sezon planlarını yapmaya başladı.
SEZON BAŞLAMADAN BİTTİ
Deve güreşleri şap hastalığı nedeniyle iptal edilince sezon hazırlıkları da yarıda kaldı. Denizli’nin Buldan ilçesinde deve yetiştiriciliği yapan Nabi Barıtoğlu, sezon için hazırladıkları develerin güreşlere çıkamadığını söyledi.
Barıtoğlu, kasım ayında 11 yaşındaki İhramcı isimli devesini dualarla havutlayarak sezona hazırladıklarını ancak hastalık nedeniyle tüm planların değiştiğini belirtti.
YENİ SEZON İÇİN HAZIRLIK BAŞLADI
Deve güreşleri şap hastalığı nedeniyle iptal edilse de develerin bakımı devam ediyor. Yetiştiriciler, önümüzdeki kış sezonuna hazırlık yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu süreçte develerin tüy dökme dönemine girdiği ve beslenmelerine özel önem verildiği belirtiliyor. Hayvanların sağlıklı şekilde sezona hazırlanması için çeşitli bakım işlemleri uygulanıyor.
BESLENME VE ANTRENMAN DEVAM EDİYOR
Deve güreşleri şap hastalığı sonrası yetiştiriciler develerini farklı yemlerle beslemeye devam ediyor. Yeşil ot, kuru yem, arpa, yonca, fiğ ve diken gibi çeşitli bitkilerle beslenen develerin kilo alması ve güçlenmesi sağlanıyor.
Ayrıca develerin düzenli olarak antrenman yaparak formda kalması için çalışmalar sürdürülüyor.
DEVE YETİŞTİRİCİLİĞİ BİR GELENEK
Deve güreşleri şap hastalığı nedeniyle iptal edilse de yetiştiriciler bu geleneği sürdürmeye kararlı olduklarını belirtiyor.
Yetiştiriciler, deve yetiştiriciliğinin kendileri için sadece bir spor değil aynı zamanda kültürel bir gelenek olduğunu ifade ediyor. Deve sahipleri hayvanlarını ailelerinin bir parçası gibi gördüklerini ve yeni sezon için hazırlıklarını sürdüreceklerini söylüyor.





