Şike Anıtı için Trabzon Belediyesi’nden yer göstermesi istenilen müracaatlara belediye farklı bir tavır sergiledi.“Anıtı ben yaparım ve adını ben koyarım” diyen belediye, başvurulardaki “Şike anıtı” ismini “Temiz Futbol Anıtı” olarak değiştirdi. Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında 2013 yılı stratejik planına tartışmalar eşliğinde “Temiz Futbol Anıtı” olarak işlendi.

Temiz Futbol Anıtı’nı TBMM’nin ya da TFF’nin Önüne Dikelim

CHP Belediye Meclis Grubu Başkanı Turgay Şahin, AK Parti Grubu’nun şike anıtı ismine karşı çıkmasını eleştirerek, “İsmi biz önermedik, vatandaş önerdi. Ama sizler vatandaşın önerisini burada başkalaştırıyorsunuz. Eğer temiz futbol anıtı yapılacaksa bunun yeri TBMM’nin ya da TFF’nin önüdür. Zira temiz olmayan, bu ülkedeki yöneticilerdir” dedi.

Şike Anıtı İsmi Çirkin, Temiz Futbol Anıtı İsmi Daha Makulmuş

AK PARTİ Grubu adına konuşan Av. Saadet Çoban da şike anıtı isminin hoş bir isim olmadığını ve Trabzon’da olmasının anlamsız olduğunu iddia ederek, “Eğer şike anıtı yapılacaksa onun yeri Trabzon değil, Fenerbahçe stadının yanıdır. O isimde anıt yapılması çok doğru değil. Bizim istediğimiz temiz futbol olduğu için bu ismin daha uygun olacağını düşünüyorum” dedi.

Trabzon Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren Türkiye’nin gündemine gelen şike sürecinde Trabzonspor’un mağduriyetini ortaya koymak için yaptırılacak olan Temiz Futbol Anıtı’nın projesinin bir yarışmayla belirlenmesi dün Belediye Meclisi Toplantısı’nın dünkü toplantısında yaşanan tartışmalara rağmen oyçokluğu ile kabul edildi.

Kültür Komisyonu’nda görüşülen konuda AK Partililer’in olumlu görüşüne karşılık CHP’li Lütfiye Arslan ile Bican Hasançebi ‘Anıtın ismi şike anıtı olmadığı’ gerekçesiyle muhalefet şerhi koydu.

Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, 2013 yılı stratejik planda olmadığı için hamsi, horon ve Temiz Futbol Anıtı’na ilişkin projelerin yıllık plana ilave edilebilmesi için oylama yapıldığını belirterek, “Burada isim konusunda net karar verilmemiştir. Bu daha sonra da değişebilir. Siz sadece acil olarak konunun 2013 yılı stratejik plana eklenmesi için oylamayı o şekilde yaptık” dedi.

ŞİKE ANITI BAŞKALAŞIMA UĞRAMIŞ

Dünkü Belediye Meclisi’nde konunun tartışmaya açılması sırasında ilk eleştiriyi CHP Grup Başkanı Turgay Şahin yaptı. Anıtın isminin ‘Şike Anıtı’ olarak koyulması gerektiğini söyleyen Şahin, “Eğer Temiz Futbol Anıtı’ yapılmak isteniyorsa onun yeri Trabzon değil, Meclis yada Türkiye Futbol Federasyonu’nun önüdür. Sanki burada birilerinden korkulup bu ifade değişmiş. Eğer birilerinden korkuluyorsa bunu hiç yapmayalım, ben hiç de ısrar etmem. Ancak niye ‘Şike Anıtı’nı kalkıp ‘Temiz Futbol Anıtı’na dönüştürüyoruz. Bu anlamda muhalefet şerhi koyan arkadaşlarımız da doğru karar vermiştir. Anıt yapılır yapılmaz o da belki tartışılır, ancak ismi şike anıtı olarak kalsın. Başkalaşıma uğratmayalım diyorum. İsim bizden yani Meclis’teki arkadaşlardan gelmedi. Trabzon’dan gelmiştir bunu göz ardı edemezsiniz” dedi.

Şahin STÖ’lerden ve halktan gelen talep üzerine bu konunun gündeme geldiğini hatırlatarak, “Belediye Meclisi bunun yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Daha sonra teferruat komisyonlar tarafından belirlenir. Fakat bu konu Kültür Kurulu’na bir gitti, oradan Kültür Komisyonu’na ve bir baktık ki ismi değişti. Temiz Futbol Anıtı dendi, futbol zaten temiz, futbolcular da temiz. Temiz olmayan Türkiye’de yöneticiler” diye konuştu.

İSMİNE DE VATANDAŞ KARAR VERSİN

Şahin, “Vatandaşlar ve STÖ’lerin böyle bir talebi olmuş, siz talebi uygun görür yada görmezsiniz. Yaklaşık bir yıl geçti. Dediğim gibi Meclis’in tek bir yetkisi var. Bu Kültür Komisyonu’na, Kültür Kurulu’na gitti. Diyorum ki dönüp dolaşıyoruz, ya vatandaşın istediği şekilde yapılsın ismi de vatandaşın istediği şekilde konulsun, yada gündemden kalksın yapılmasın. Kimse de bir şey söylemesin. Sadece Türkiye değil Avrupa da biliyor artık şikeyi. Bizde burada Meclis’ten istenen bir konu var. Ben Meclis üyesiyim, taraflı değilim, ben neye karar vereceğim. Bunun ismini Meclis mi, Kurul mu, Komisyon mu belirleyecek bunlar net değil.

ÇOBAN: ŞİKE ANITI’NIN YERİ TRABZON DEĞİL KADIKÖY

AK Parti’li Meclis Üyesi Saadet Çoban da ‘Şike Anıtı’ tabirinin hoş bir tabir olmadığını ve Trabzon’da olmasının anlamsız olduğunu söyledi. Çoban, “Eğer ‘Şike Anıtı’ yapılacaksa onun yeri Trabzon değil Fenerbahçe Stadı’nın oraya dikelim. Sonuçta şikeyi yapan Trabzonspor değil. O isimle olması çok doğru değil. Her ne kadar şikenin yapıldığı herkes tarafından biliniyorsa da bu ismin Trabzon’da verilmesi doğru değil. Temiz Futbol bizim istediğimiz umduğumuz olduğu için bu ismin çok daha uygun olacağı kanaatindeyim.

CHP’LİLER NE DEDİ?

CHP’li Meclis üyeleri futbolda şike yapıldığının açıkça ortada olduğunu ve dünyanın da artık bunu bildiğini ifade ederek, özellikle Kültür Komisyonu’nda Şike Anıtı isminin Temiz Futbol Anıtı’na dönüştürülmesine tepki gösterdi. CHP’li Meclis Üyeleri, “Bizler, şimdiki gençler ve çocuklarımız şike yapıldığını biliyor, ancak gelecekte çocuklar Temiz Futbol Anıtı’nı gördüklerinde nasıl bir duyguya sahip olacaklar. Ancak eğer ismi Şike Anıtı olursa olayın daha iyi farkında olup algılayabilecekler. Aksi halde Trabzon’da futbolun temiz olmadığı algısına kapılabilirler. Temiz Futbol Anıtı ibaresi geneli kapsarken, şike ismi zikredildiğinde Trabzonspor’un emeğinin çalındığı ifade ediliyor.

Trabzon Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Necdet Albayrak anıtın isminin henüz verilmediğini hatırlatarak, “Bu daha sonraki aşamalarda tekrar Meclis’e gelecek olan bir konu. Burada sadece stratejik plana bu şekilde işlenmesini onaylıyoruz” diye konuştu.

Bilindiği gibi Trabzon’da bazı şahıs ve stö’ler Trabzon Belediyesi’ne müracaat ederek şike anıtı yapılmasını talep etmiş, ve konu Trabzon Belediyesi bünyesinde oluşturulan Kültür Kurulu’na sevk edilmişti. Trabzon’daki çeşitli sivil toplum kuruluşları ve sanatçılardan kurulu olan Kültür Kurulu halktan gelen talebi ‘Temiz Futbol Anıtı’  olarak Trabzon Belediyesi Kültür Komisyonu’na havale etmiş, buradan da Meclis gündemine taşınmıştı. Trabzon Belediye Meclisi de Kültür Kurulu’ndan geldiği şekilde ‘temiz Futbol Anıtı’ şekliyle dün gündem maddesini onaylamış oldu.
Editör: TE Bilişim