Balıkesir Sındırgı’da Deprem Fırtınası
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi, son üç ayda iki kez 6.1 büyüklüğünde depremle sarsıldı. 10 Ağustos ve 27 Ekim’de meydana gelen depremler, İzmir, Bursa ve İstanbul gibi çevre illerde de hissedildi. İlk sarsıntıda bazı binalar yıkılırken, ikinci depremde çok sayıda yapı ağır hasar aldı.
Bölgeyi yerinde inceleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen arazi çalışmaları sonucunda yeni fay hatları tespit ettiklerini açıkladı.

10 Bin Yıldır Hareketsiz Faylar Yeniden Aktifleşti
Prof. Dr. Sözbilir, Sındırgı’nın güneyindeki dağlık bölgede 10 bin yıldır hareket etmemiş fayların yeniden deprem ürettiğini belirtti.
Uzman, bu fayların milyonlarca yıl önce etkin olduğunu ancak son 10 bin yılda “ölü fay” olarak değerlendirildiğini hatırlattı:
“Artık bu fayların aktif olduğunu gözlemledik. Batıdan doğuya doğru uzanan farklı fay parçaları var. Her biri 10 ila 15 kilometre uzunluğunda, bazıları birleştiğinde 45 kilometreye kadar ulaşabiliyor.”
Bağımsız Deprem Üretebilen Segmentler Var
Sözbilir, Sındırgı’daki iki büyük depremin aynı fay zonu içinde meydana geldiğini, ancak bu zonun birbirinden bağımsız deprem üretebilen segmentlere sahip olduğunu söyledi.
“Önce batıdaki fay kırıldı, yaklaşık üç ay sonra 15 kilometre doğusundaki bir başka segment harekete geçti. Aynı sistem içinde doğuya doğru devam eden diğer faylar da bulunuyor. Yakın zamanda buna benzer büyüklükte yeni depremler gelişebilir.”
Yeni Faylar Basamak Şeklinde İlerliyor
Sözbilir, Simav Fay Zonu’nun en batısında yer alan Sındırgı Fay Zonu’nun güneyinde yapılan çalışmalarda basamak yapısında dizilmiş beş farklı fay hattı tespit ettiklerini belirtti:
“Bu faylar dağlık alandan ovaya doğru kademeli şekilde uzanıyor. Yaklaşık 750 metreden 250 metreye kadar inen basamaklı bir yapı oluşmuş durumda. Her basamak arasında 400-500 metrelik kot farkı bulunuyor.”
Bu durum, bölgenin jeolojik açıdan karmaşık ve deprem potansiyeli yüksek bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor.
Deprem Fırtınası Sürebilir
Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki jeotermal sistemin de sarsıntıların devamında etkili olabileceğini dile getirdi:
“Emendere bölgesinde sıcak su kaynakları var ve bu hattın altından aktif bir fay geçiyor. Jeotermal sistemle diri fay aynı bölgede bulunduğunda deprem aktivitesi hemen bitmiyor. Bu nedenle sarsıntılar deprem fırtınası şeklinde birkaç ay daha sürebilir.”

5 Büyüklüğünde Yeni Depremler Bekleniyor
Sözbilir, bölgedeki vatandaşlara önlem alınması yönünde önemli uyarılarda bulundu:
“Sındırgı’nın yapı stoku acilen gözden geçirilmeli. İlk depremde yıkılan ve ağır hasar alan binalar boşaltıldığı için can kaybı yaşanmadı. Ancak son depremde yeni hasarlar oluştu. Gelecekte en az 5 büyüklüğünde depremler olabileceği için bu binalar yıkılabilir. Vatandaşlarımızın bu yapıların yakınında bulunmaması gerekir.”
Hasarlı Binalar Boşaltılmalı
Uzmanlar, hasarlı binaların içinde kalmanın ciddi risk taşıdığını vurguluyor. Yerel yönetimlerin bu süreçte denetimleri sıklaştırması, özellikle ağır hasar almış yapılar için yıkım ve tahliye planlarını hızla devreye alması bekleniyor.
Sındırgı İçin Yeni Deprem Haritası Hazırlanıyor
DEÜ Deprem Araştırma Merkezi ekipleri, bölgede yapılan arazi çalışmalarını sürdürürken, yeni tespit edilen fayların detaylı olarak haritalandırılması ve jeolojik veri tabanına işlenmesi planlanıyor.
Bu veriler, Türkiye Diri Fay Haritası güncellemesinde kullanılacak.
Sonuç
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yapılan incelemeler, bölgedeki deprem riskinin halen devam ettiğini ortaya koydu.
Yeni fay hatlarının aktif hale gelmesi, önümüzdeki aylarda 5’e kadar varan büyüklükte depremler yaşanabileceğini gösteriyor.
Uzmanlar, vatandaşların hasarlı binalardan uzak durması ve yerel yönetimlerin önlem planlarını hızla devreye sokması konusunda uyarılarını yineliyor.





