Hiçbir canlı su olmadan hayatta kalamaz. Peki, suyun faydaları nelerdir? İşte, sizi çok şaşırtacak su içmenin 11 büyük faydası…

Suyun sağlığa faydalarının oldukça açık olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Onsuz hayatta kalamazdınız. Burada, içme suyunun neden rutininizin bu kadar önemli bir parçası olması gerektiğine dair on bir nedenden bahsedeceğiz. Su içmenin faydaları merak ediliyor. Peki, bu 11 etkisini biliyor muydunuz? İşte, suyun faydaları!

SUYUN FAYDALARI

1. Kaybettiğiniz suyu yerine koyar

Su vücudunuzun yaklaşık %60'ını oluşturur. Hemen hemen hepsi, günlük olarak çalışmanızı sağlamak için kullanılır. Bu %60 dengesini korumak sağlığınız için önemlidir, ancak kolay değildir. Vücudunuzun terlemek, tuvalete gitmek ve hatta nefes almak gibi su kaybetmek için çeşitli yaratıcı yolları vardır. Yani kaybettiğiniz suyu yerine koymak için mutlaka günde 2-3 litre su içmeniz gerekir.

2. Sindirime yardımcı olur

Su içmenin en büyük faydalarından biri kabızlığı önlemektir. Vücudunuz susuz kalmışsa, sindirim sisteminiz, susuz kalmaya başlar. Bağırsaklar, dışkıdaki suyu emer ve burada bir birikim oluşur. Sindirim sistemini rahatlatmak ve bağırsak hareketlerini normale döndürmek için mümkün olan en kısa sürede yeniden vücuda su girişi sağlanmalıdır.

3. Kan dolaşımına yardımcı olur

Kanınızın yarısından fazlası plazma adı verilen bir maddeden oluşur. Vücudunuzdaki kan hücrelerini ihtiyaç duydukları yere taşır, sağlıklı bir kan basıncının korunmasına yardımcı olur ve vücut ısınızı kontrol altında tutar. Yeterli su olmadan kanınız daha kalın ve daha konsantre hale gelir. Bu, kalbinizin vücudunuza pompalamak için biraz daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir.

4. Eklemlerinizi hareket ettirir

Eklemleriniz biraz sert veya ağrılı hissettiğinde, kendinize yeterince su içip içmediğinizi sorun. Her kemiğin diğerlerinin yanında serbestçe hareket etmesine izin veren kıkırdak ile çevrilidirler. %85'e kadar su eklemler arasında dolaşır, bu da eklemlerinizin birbirine sürtünmesini önlemek için ihtiyaç duyduğu süngerimsi dokuyu oluşturmaya yardımcı olur. Susuz kaldığınızda, vücudunuz sizi hayatta tutmak için gereken organlara mümkün olduğunca fazla su çeker. Suyun faydaları arasında kas ve eklem sertliğini ve ağrılarını dindirmek de vardır.

5. Atletik performansı artırır

Dehidrasyonun kaslarınız üzerinde korkunç bir etkisi vardır. Su olmadan düzgün bir şekilde kasılamazlar ve istediğiniz seviyede performans gösteremezsiniz, kaslarınız bir antrenmandan sonra kendilerini onarmak için mücadele eder. Ayrıca egzersizin ter yoluyla su kaybetmenize neden olduğunu da unutmamalısınız. Bu, kaslarınızı çalışır durumda tutmak, vücut ısınızı düzenlemek ve kanınızın gerektiği gibi dolaşmasını sağlamak için düzenli olarak su içmeniz gerektiği anlamına gelir. Susuz kalmazsanız egzersiz yapmak zihinsel olarak daha zordur, bu nedenle işler zorlaştığında bir şişe suyunuz en iyi arkadaşınız olacaktır. Egzersiz yaparken suyun yanı sıra elektrolitlerinizi de yenilediğinizden emin olmak için bir spor içeceği içebilirsiniz.

6. Odaklanmayı ve konsantrasyonu etkiler

Beyniniz de diğer organlar kadar suya ihtiyaç duyar. Araştırmalar, dehidrasyonun beyin hücrelerinizin hafifçe küçülmesine neden olabileceğini ve normalden daha az etkili olmasını sağladığını gösteriyor. Yaratıcı çözüm üretmek ve odaklanmak için beyin yorgunluğuna karşı suyun faydalarından yararlanabilirsiniz.

7. Yorgunluğu yener

Gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mutlaka uyku eksikliği değildir. Su bu işi gayet iyi yapacak olsa da, birçok insan günün ilerleyen saatlerinde enerji çökmesine neden olan şekerli içecekleri tercih ediyor.

8. Daha az yemeye teşvik eder

Su içmenin bir faydasının kilo vermek olduğu iddiasını duymuş olabilirsiniz. Ne yazık ki, bu tam olarak doğru değil. Zayıf bir diyetiniz varsa, burada birkaç bardak su kilo vermenize engel olmayacak. Suyun yapabileceği şey yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenize yardımcı olmaktır. Yemekten önce su içmek sizi biraz doyurur ve orta hızda yemek yerseniz daha az yiyebilirsiniz. Bu da, biraz kilo vermenize yardımcı olabilir.

9. Hastalığa karşı korur

Çalışmalar, yetersiz hidrasyonun kalp, akciğer, böbrekler ve mesane ile ilgili potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına katkıda bulunan bir faktör olabileceğini göstermiştir. Sonra sıcak bir günde veya egzersiz yaparken yeterince su içmezseniz ortaya çıkabilecek sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması vardır. Su ayrıca böbreklerinizin yardımıyla toksinleri dışarı atar. Aslında, yeterince su içmediğinizde, böbrekleriniz düzgün çalışması için yeterli sıvıya sahip olmayacaktır. Önlemek tedavi etmekten daha iyiyse, su kesinlikle en iyi ilaçtır!

10. Kuru cildi nemlendirir

Susuz kalan bir cilt kurur ve kırışıklıkların görünümü artar. Ama normalden daha fazla su içmek de cildinizi daha sıkı yapmaz. Yeteri kadar su tüketerek cildinizi içten besleyebilirsiniz.

11. Akşamdan kalma halinden kurtarır

Alkol bir idrar söktürücüdür, yani normalde olduğundan çok daha fazla idrar yapmanıza neden olur. Başka bir deyişle, vücudunuzdan çok fazla su dışarı atılıyor ve bu da uyandığınızda sizi susuz hissetmenize neden oluyor. Akşamdan kalmışlığınıza yardımcı olmanın en iyi yolu, gece ve sabahında bol su içmektir. Uyandıktan sonra bol su içmek, şiddetli baş ağrısını dindirmeye ve ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olacaktır.

Editör: Didem Bektaş