Zam haberleri bitmek bilmezken, gıda ürünlerinde fiyat artışı hız kesmiyor. Süt fiyatlarına bir zam daha kapıda! Süt zammı ne kadar olacak?

Ulusal Süt Konseyi (USK) yeni yılın ilk süt zammı için yapılacak toplantının tarihini duyurdu. 31 Ocak Salı günü süte zam gelip gelmeyeceği, zam oranı ve zamlı süt fiyatları belli olacak.

USK'nin ana gündem maddesi hayvancılıkta maliyetlerin artmasıyla beraber çiğ süt fiyatı ve destekleme primi oldu. Üreticinin üzerinde büyük bir yük olan artan maliyetlerin hesaplanması ve tablonun açıklanması şart oldu. USK toplantısından önce Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı, üreticinin eline geçmesi gereken minimum fiyatın 12 TL olması gerektiğini vurguladı. Çiğ süt litre satış fiyatı en az 12 TL bekleniyor.

Tarım Bakanlığı'ndan alınan duyuma göre çiğ süt/yem paritesi 1.4 olmalı. Çiğ süt fiyatları sanayici ve zincir marketler arasında baskılanırken, yıl başından beri hayvan yemine gelen zamlar göz ardı edilmeyecek ve süte yine zam gelecek. Şubat ayında süt zammının uygulamaya geçmesi bekleniyor. Süt hayvanlarının yemi 1 ayda yüzde 9 kadar zamlandı. Üreticinin maliyetleri artmışken süt fiyatları da yeni bir zam daha görecek.