Talaşlı İmalat Nedir?

“Talaşlı imalat nedir?” sorusu özellikle son zamanlarda yaygın olarak sorulmaktadır. Talaşlı imalat, sanayi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılır. Gerek iş gücünden ve gerekse maliyetten tasarruf açısından uygulanma yoluna gidilen önemli bir yöntemdir.

Talaşlı imalat en kısa ve sade haliyle farklı yapıya sahip birden fazla hammaddenin işlenerek belirli bir forma sokulması işlemine verilen isimdir. Seri bir üretim yöntemi olarak değerlendirilen talaşlı imalat sayesinde malzemeye istenilen boyut ve yüzey şekli verilmesi mümkündür.

Talaşlı imalatta kullanılan farklı ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar ise temelde farklı tezgâh ve proses çeşitleridir. Bu ekipmanlar sayesinde öncesinde projelendirilmiş olan parça, imalat tezgahlarında işlenmektedir. Böylece parçaya istenilen şekil ve formun verilmesi mümkün olur. Böylece parçaya istenilen şekil ve formun verilmesi mümkün olur.

Talaşlı imalatta firma oldukça önemli bir yere sahiptir. Güncel programlar sayesinde talaşlı imalat firmaları daha fazla öne tanınmakta ve tercih edilmektedir.

Talaşlı İmalat Yöntemleri Nelerdir?

Talaşlı imalat için belirli bir tasarımın yapılması gerekmektedir. Buna yaygın olarak projelendirme ismi verilmektedir. Projelendirme, imalat sürecini hızlandırma ve doğru sonuçlara ulaşabilme için gerekmektedir.

Talaşlı imalat projelendirmesi bilgisayar programları üzerinden yapılabilmektedir. Bu yüzden bilgisayar programları bu imalat sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Talaşlı imalatta temelde iki adet bilgisayar programı kullanılmaktadır.

Talaşlı imalatta kullanılan bilgisayar programlarından ilki CAD adı verilen programdır. Bu program tasarımın ilk aşamasında devreye girer. Amacı ise tasarımı değiştirmek, geliştirmek ve son formuna ulaştırmaktır.

Tasarımın ilk aşaması tamamlandıktan sonra CAM adı verilen program devreye girmektedir. Bu program ise üretim aşamasında bilgisayarlarda G kod oluşturma işine yaramaktadır.

Talaşlı imalatın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Burada imalatın yapılacağı hammadde oldukça önemlidir. Peki talaşlı imalat yöntemleri nelerdir? Bu yöntemler şu şekildedir:

●       Frezeleme

●       Delme

●       Tornalama

●       Taşlama

●       Broşlama

Yukarıda bahsedilen 5 yöntem dışında raybalama, kesme ve planyalama olmak üzere 3 tane daha talaşlı imalat yöntemi bulunmaktadır. Böylece toplamda 8 farklı talaşlı imalat yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Bütün bu yöntemlerdeki ortak amaç ise imalat sürecini hammaddenin çeşidi doğrultusunda belirli bir şekle sokabilmektir.

Talaşlı İmalat Fason İş Veren Firmalar için Cermak Kalıp 

Talaşlı imalat fason iş veren firmalar arasında yer alan cermakkalip.com bu sektörde oldukça başarılı işler çıkaran güvenilir bir firma olarak bilinir. Profesyonel çalışma ekibi ve firmalar için sağladığı kapsamlı hizmet sayesinde devamlı gelişmekte olan bu firma faaliyetlerine aralıksız devam eder. Uzun senelerdir hizmet vermeye devam eden firmanın verdiği tüm hizmetlere internet adresi üzerinden ulaşmak mümkündür.

Güvenilir firmanın verdiği hizmetler büyük bir titizlikle gerçekleşirken müşterilerin görüş ve isteklerine göre üretimler yapılmaktadır. Kullanılan kaliteli kalıp sayesinde ham maddeye istenen form, etkili ve kısa sürede verilmekte, müşteriler için hızlı sonuçlar elde edilmektedir.

Editör: Özge Özkan