Tip 2 kolajen, vücuttaki sağlıklı kıkırdağın önemli bir bileşenidir ve eklem esnekliğinin korunmasına yardımcı olur. Kaslar, tendonlar ve eklemler için yağlamanın yanı sıra yastıklama ve şok emilimi sağlayan güçlü, esnek bir matris oluşturmak için tip 1 kolajen ile birlikte çalışır. Bu önemli protein, vücutta hareket için destek sağlarken kemiklerin aşınma ve yıpranmaya karşı korunmasına yardımcı olur.

Tip 2 Kolajen, kolajenin en bol bulunan formudur ve toplam vücut kolajen üretiminin %90'ını oluşturur. Öncelikle eklem kıkırdağında ve eklem yapılarında ve ayrıca tendonlar, bağlar ve deri gibi diğer bağ dokularında bulunur. Tip 2 Kolajen, hareket ve esnekliğin korunmasına yardımcı olan sağlıklı eklem işlevini destekler. Ayrıca yapısal destek sağlayarak ve kemik oluşumunu teşvik ederek sağlıklı kemiklerin korunmasında önemli bir rol oynar.

Kolajen takviyeleri, vücudunuzun doğal tip 2 kolajen üretimini desteklemenin etkili bir yoludur. Çalışmalar, tip 2 kolajen takviyesinin, osteoartrit ile ilişkili eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya, eklem hareketliliğini iyileştirmeye ve hatta yaşamın ilerleyen dönemlerinde osteoporoz veya romatoid artrit gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Kolajen tip 2, eklem sağlığını daha da geliştirmek için glukozamin sülfat, kondroitin sülfat, hyaluronik asit, amino asitler, bakır ve çinko gibi mineraller, omega-3 yağ asitleri, vitamin C ve E gibi antioksidanlar ve diğer maddeler ile birlikte çalışır. Çalışmalar, bu besinlerin takviyesinin, hareketliliği artırmanın yanı sıra osteoartrit ile ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Editör: Özge Özkan