Bir peynir türü olan tofuda hangi vitaminler var? Tofu besin değeri merak edilirken, bu faydalarını ilk kez duyacaksınız. İşte, tofu faydaları!

TOFU FAYDALARI VE BESİN DEĞERLERİ

Tofu nedir? Tofu besin değeri, kalorisi ve içeriği nedir? Tofu peyniri nasıl tüketilir? Tofu faydaları nelerdir, hangi hastalıkları önler, nelere çaredir?

Tofu veya soya peyniri, soyadan elde edilen popüler bir besindir. Geleneksel süt peynirinin sütü kesip katılaştırarak yapıldığı gibi, taze soya sütünün kesilmesi, katı bir blok halinde preslenmesi ve ardından soğutulmasıyla yapılır. Tayland ve Çin mutfağında temel bir malzeme olan tofu, dokusunu pürüzsüz ve yumuşaktan gevrek ve kıtır kıtır hale getirmek için birçok farklı şekilde pişirilebilir.

Tofu Besin Değerleri

100 gr tofu şunları sağlar:

  • 73 Kalori / 304KJ
  • 8.1g Protein
  • 4.2g Yağ
  • 0.5g Doymuş yağ
  • 0.7g Karbonhidrat

Tofunun en iyi 5 sağlık faydası

1. Koruyucu antioksidan kaynağıdır

Tofu gibi soya ürünleri, izoflavon adı verilen doğal bileşikler içerir; bunlar güçlü antioksidanlardır ve bu nedenle serbest radikaller olarak adlandırılan moleküller tarafından yapılan oksidatif stres olarak bilinen hasarı en aza indirmeye yardımcı olurlar. Hem yaşlanmada hem de bir dizi kronik hastalığın sebebi olan oksidatif stresi yenmenizi sağlar. Soya fasulyesi özellikle izoflavonlar açısından zengindir ve saponinler gibi diğer aktif bitki bileşiklerini sağlar. Tofu faydaları yaşlanmayı ve hastalıkları önlemesi sayesinde öne çıkmıştır.

2. Menopoz Belirtilerini Hafifletebilir

İzoflavonlar ayrıca sıklıkla fito-östrojenler olarak tanımlanır; bu, vücuttaki östrojen hormonunun zayıf bir formunu taklit ettikleri anlamına gelir ve bazı kadınlar bunun kötü ruh hali ve ateş basması gibi peri-menopozal semptomlara yardımcı olduğunu düşünür. Tofu tüketerek menopozun yarattığı kötü etkilerden bir nebze kurtulmak mümkündür.

3. Kalp Sağlığını Destekleyebilir

Tofu gibi izoflavonlar açısından zengin gıdaları düzenli olarak yemek, düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Soya da dahil olmak üzere düzenli baklagil tüketimi, daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılıdır; Lif kadar fitokimyasallar açısından da zengin bir kaynak olan tofu faydaları arasında kolesterol ve kalp hastalığını önleme etkisi de yer alır.

4. "Tam" bitki proteini kaynağıdır

Tofu da dahil olmak üzere soya, büyüme, onarım ve bağışıklık gibi işlevler için ihtiyaç duyduğumuz temel amino asitlerin yararlı bir bitki proteini kaynağıdır.

5. Kan Şekeri Yönetimine Destek Olabilir

Her gün 100 mg soya tüketen menopoz dönemindeki kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, açlık kan şekeri seviyelerinde %15 ve insülin seviyelerinde %23 azalma görüldü.

Editör: Didem Bektaş