Sayıştay'ın sunduğu raporda Trabzon ve birçok kentte can ve mal kaybına sebep olan taşkınlar hakkında önemli uyarılar yer aldı.

Taşkınların kış mevsimiyle birlikte artması sonucu, dere yataklarında konumlanan binalar ciddi zararlar görüyor. Can ve mal kaybının en yoğun yaşandığı yerlerden biri de Trabzon. Dere yatağında yaşanan taşınlar sebebiyle yapılan inceleme sonucu, Sayıştay'dan uyarı niteliğinde bir rapor geldi. Taşkın risk raporuna göre; dere yataklarına hafriyat dökülmesi, bina inşa edilmesi, menfez ve köprülerin uygunsuz yapılması can ve mal kayıplarına sebebiyet veriyor.

Taşkın riski bulunan dere yataklarına bina yapılan kent sayısı oldukça fazla. 7 ilde 4.808 bina, 10 ilde 885 uygunsuz yapılan köprü tespit edildi.

Sayıştay, mevzuatta belirtilen yaptırımlara uyulmadığından dere yataklarında taşkın riskininin arttığı ruhsatsız yapılara dikkat çekti. Trabzon'daki dere yataklarında yapılan hafriyatlar ise ciddi bir sorun olarak vurgulandı. Bu bölgelerde özel mülkler, imar ihya ve zilliyetlik yoluyla kendilerine alan buldu. Tamamen kuruyan dere yataklarına kurulan binalar için sel ve taşkın riskinin halen devam ettiği belirtildi.

Taşkın riski bulunan dere yataklarındaki binalar en çok Düzce'de tespit edildi. Rize 611, Sinop 462, Samsun 428, Trabzon 385, Giresun 356, Ordu 129 yapı ile Düzce'yi takip etti. Trabzon Araklı'da 18 Haziran 2019 tarihinde 10 kişinin ölümüne yol açan taşkının sebebi, KTÜ Mühendislik Fakültesi Teknik ekibince hazırlanan inceleme raporunda ortaya çıktı. Taşkının sebebi dere yatağına kontrolsüz şekilde dökülen hafriyat olarak gösterildi. Aynı sebepten Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan taşkın afetlerinin, can ve mal kaybına yol açmaya devam ettiği bildirildi.