Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’de her yıl yüzlerce balıkçı ağı ve donanımının denize kaybolduğunu belirtti. Su altı kamerasıyla kaydedilen görüntülerde hayalet ağların varlığı gözler önüne serilirken, bu ağların kontrolsüz şekilde deniz canlılarını öldürmeye devam ettiği bildirildi.
Karadeniz’in Sadece Yüzde 14’ü Oksijenli
Prof. Dr. Erüz, Karadeniz’in yapısı itibarıyla çok kırılgan bir deniz olduğunu vurguladı. Deniz hacminin yalnızca yüzde 14’lük kısmında oksijen bulunduğuna dikkat çeken Erüz, ❝Karadeniz, çevresinde yaşayan 160 milyon insanın ürettiği katı, sıvı ve gaz atıklarından yoğun şekilde etkileniyor. Bu nedenle Avrupa’nın en kirli denizidir❞ dedi.
BlackNETs Projesi ile Sessiz Tehlikeye Müdahale
Karadeniz’deki hayalet ağ sorununa dikkat çekmek ve çözüm üretmek amacıyla Avrupa Birliği destekli Interreg NEXT Karadeniz Havzası Programı kapsamında “BlackNETs – Karadeniz’i Sessiz Katiller Hayalet Ağlardan Kurtarma Projesi” hayata geçirildi. Proje, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Türkiye ortaklığında yürütülüyor.
KTÜ Çamburnu Kampüsü’nde gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere deniz ekosistemleri, biyoçeşitlilik ve hayalet ağların etkisi konusunda bilgi verildi. Proje kapsamında balıkçılar ve uzmanlara yönelik anket çalışmaları da yapılarak, hayalet ağların yoğun olarak biriktiği sıcak noktalar tespit edildi.
“Onlarca Yıl Boyunca Avlanmaya Devam Ediyorlar”
Hayalet ağların ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erüz, ❝Plastik kökenli ve yüzebilen bu ağlar, denizde kaldığı sürece onlarca yıl boyunca kontrolsüz şekilde avlanmaya devam ediyor. Avladıkları balıkların deniz yaşamına veya insanlara hiçbir faydası olmuyor❞ ifadelerini kullandı.
Denize bırakılan ya da kaybolan ağların mutlaka geri toplanması gerektiğini belirten Erüz, bu yönde uluslararası ortaklıkla yürütülen BlackNETs projesinin Karadeniz için büyük önem taşıdığını vurguladı.