Meslekte 36 yılını dolduran Zübeyde Yazgan, şimdilerde Trabzon'un Ortahisar ilçesinde öğretmenliğe devam ediyor. İşte, Trabzon'un 'Çalıkuşu' Zübeyde Öğretmen’in hayat hikâyesi…

Trabzon Araklı, yeni bir ilkokula kavuşuyor Trabzon Araklı, yeni bir ilkokula kavuşuyor

57 yaşındaki Zübeyde Yazgan öğretmenlik mesleğine âşık. 36 yıldır ilkokul öğretmeni olarak Türkiye'nin birçok ilinde görev yapan Zübeyde Hanım, 1986 yılında ilk kez Mardin'e tayin oldu. O dönem terörün etkili olduğu ilde bir kadın olarak zorluk çekse de asla pes etmedi. O, her daim öğrencilerini sevdi, onlara eğitim vermekle kalmadı adeta onlara anne oldu.

"Dünyaya yeniden gelsem yine öğretmen olur, kendimi çocuklarıma adarım" sözleriyle duygulandıran Yazgan, şimdilerde Trabzon'un Ortahisar ilçesinde eğitim veriyor.

Zübeyde Öğretmen, Çalıkuşu romanındaki Feride gibi mesleğine tutkuyla bağlı bir öğretmen, idealist ve güçlü bir kadın. Prof. İhsan Koz İlkokulunda öğretmenlik yapan Zübeyde Yazgan, gençlik yıllarında terörün etkili olduğu illerde tek başına kalarak mesleğini severek yaptığını anlattı. Ailesinin isterse bırakıp dönebileceğini söylemesi üzerine, öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğe kendini adayan Yazgan, günümüzde memleketi Trabzon'da mesleğine yine aşkla sarılıyor.

Zübeyde Öğretmen, yıllar sonra okuttuğu öğrencilerin doktor, hakim, mühendis olarak karşısına çıktığı için duyduğu gururdan da bahsetti. "Onlarla iftihar ediyorum. Bu gurur çok büyük bir şey" dedi.

Zübeyde Yazgan, Ortahisar'daki ilkokulda görevini sürdürüyor ve öğrencileri de onu çok seviyor. Her sabah kapıda karşılanan Zübeyde Öğretmen, öğrencilerini çocuğu gibi görüp onların her şeyiyle ilgileniyor. Binlerce öğrenci yetiştiren Zübeyde Yazgan, Trabzon’un ‘Çalıkuşu’ olarak anılıyor ve çevresinde çok seviliyor.

Editör: Didem Bektaş