Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke. Karadeniz Bölgesi için az riskli deniyorken, Trabzon için deprem riskinin arttığı öğrenildi. İşte detaylar!

Karadeniz fayı nedeniyle Türkiye'de deprem riski en az illerden biri olan Trabzon için ciddi bir uyarı yapıldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'un deprem tehlikesinin riskinin yüksek olduğunu söyledi ve bunun iki önemli sebebini açıkladı.

Trabzon'da bitkin bulunan balaban kuşu koruma altına alındı Trabzon'da bitkin bulunan balaban kuşu koruma altına alındı

TRABZON DEPREM RİSKİ YÜKSEK BİR KENT

6 Şubat'ta Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkenin tüm uzmanları konu hakkında fikir ve görüşlerini bildiriyor. Ülke genelinde bina güvenliği ve riskli yapıların tespiti konusu gündemde. Heyelan afetiyle zor zamanlar yaşayan Trabzon için de deprem uyarısı Prof. Dr. Bektaş'tan geldi.

Türkiye'de en az deprem riski olan iller arasında gösterilen Trabzon deprem anında heyelan tehlikesi ve yapı stoku tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Trabzon'da su üzerine çok fazla dolgu yapılmış durumda. Özellikle köy evleri dolgu alanları zemini sebebiyle büyük risk altında. Heyelanların yaşandığı bölgelerde zemin etüt çalışmaları yapılmalı. Karadeniz fayı Trabzon'u da etkiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon deprem riskini şöyle açıkladı. "Önümüzdeki 50 yıl içinde Trabzon'da olabilecek en büyük deprem yüzde 90 ihtimalle 6,6 büyüklüğünde bir deprem olur."

Trabzon'un deprem riski neden yüksektir? Bunun ilk sebebi; yapı stoku tehlikesidir. Diğer sebebi ise; bölgenin jeolojik özelliğinin depremi büyütme ihtimalidir. Sahil kesiminde gevşek zeminler depremin şiddetini ve sonuçlarını büyütebilir.

Deprem, heyelan bölgelerini harekete geçirir. Trabzon'un kuzeye bakan yamaçları heyelan riski altındadır. Olası bir depremde can ve mal kaybı büyük olacaktır.

Prof. Dr. Bektaş, bilim insanlarının Trabzon'da büyük bir deprem yaşanmaz sözlerini doğru bulmadığını ifade etti. 1968'de Sinop'ta meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Bektaş, zemin etüt çalışmalarının acilen yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Didem Bektaş