Öncelikle annesini kaybeden kişiliğiyle, duruşuyla gerçek Trabzonsporlu Tolga Zengin kardeşimize baş sağlığı diliyorum.
İkinci olarak oynadığı futbolla bizleri tatmin etmeyen, ancak her şeye rağmen grup birincisi olarak  Avrupa ligine devam eden, takımımızın bu başarısına katkıda bulunan herkesi kutluyorum.

Gelelim asıl konumuz olan transferlere; teknik direktörümüz Mustafa Reşit Akçay(MRA) takımın oyun sisteminden kendisi de memnun olmadığından olsa gerek, 3 adet transferle takımın oyun karakterinin değişeceğini beyan etmiş. Bana sorarsanız 3 adet transfere ihtiyaç yok. Takıma kişilik ve kazanma hırsı kazandıracak , koşmadan maç kazanılmayacağını bilen, adı üstünde de olsa Yıldız oyuncuları oynatabilecek, yenilmemekten ziyade, kazanmayı düşünen bir teknik direktör  transferiyle takımın oyun karakteri değişir. Bunun yanında gerçekten takıma katkı yapacak , yıldız eskisi olmayan iyi bir santraforda alınırsa takım hala Şampiyonlar ligine bile gidebilir. Hele bir de iyi bir sol bek alınırsa yemede yanında yat.

Sezonun ilk yarısı biterken transfer dedikoduları gırla gidiyor. Özellikle Çelustka dahil 10 yabancı oyuncu olmasına(Jebrin dışında), alazinyo hariç sezon sonunda bu yabancıların hepsinin söyleşmesi devam etmesine ve önümüzdeki yıl yabancı sayısı ( e düşmesine rağmen, ıskartaya çıkmış ne kadar yabancı yıldız eskisi varsa Trabzonspor’a kakalanmaya çalışılıyor. Oysaki hiçbir takım devre arasında işe yarayan oyuncusunu bırakmak istemez. Tabi ki ederinin çok üzerinde para verilmediyse. Yapılacak her yabancı transfer için eldeki yabancılardan birisin gönderilmesi gerekiyor. Şimdi mevcut yabancıların sözleşme bitiş tarihlerini ve aldıkları ücretleri görelim.Yanko -2015-1.5milyon euro, Bamba -2014- 1.016 milyon euro, Alanzinho -2014- 875 bin euro, Çelutska-2016- 350 bin euro, Colman -2016- 1.155 bin euro, Adrian -2016- 910 bin euro, Henrique -2016- 800 bin  euro, Zokora -2015 - 1.1625 bin euro. Kamu aydınlatma platformu (KAP)’ nda yazmadığı için net olarak yazamıyorum.  Ancak bildiğim kadarıyla Malauda -2015- 2.5 milyon euro. Bu paraların hepsi garanti vergisiz para, dolayısıyla bu futbolculardan Çelustka hariç hiçbirisi Trabzonspordan aldığı parayı hiçbir kulüpten alamaz. Bu durumda alınacak her yabancı oyuncuya ödenecek transfer ücretinin yanında birde gönderilecek futbolculara ödenecek fesih bedeli düşünülürse, zaten ekonomik sıkıntı yaşayan kulübün durumunu siz düşünün.
Efendim alınacak bu futbolcular için kulüpten para çıkmayacak, bu futbolcuların parasını Ali AĞAOĞLU veya ……… Bakanı ödeyecek diye düşünülebilir. Bu şahıslar Trabzonspor’a katkı yapmak istiyorlarsa takıma katkısı olmayacak yıldız eskilerini alacaklarına, kulübe yük olan kısa vadeli borçların ödenmesine katkıda bulunup, kulübün ödediği milyonarca dolarlık  faize engel olsunlar. İllaki yıldız futbolcu alınacaksa da, yabancı yıldız eskileri yerine İlkay Gündoğan , Hakan Çalhanoğlu ,Samet Yeşil gibi Türk asıllı yıldız adaylarından kulübün yapısına uyan ve ihtiyaç duyulan mevkilerde oynayan oyuncular alınsın .

Hocamızın vazgeçemediği ve milyonlarca Euro garanti para ödediğimiz yıldız eskilerinin durumu ortada . Fildişi milli takımında halen oynayan , İspanya ve İngiltere liglerinde oynamış Zokora ve Bamba’nın,  Chealse  de oynamış Malauda ve Bosingva’nın geçmişte kaliteli futbolcular olduğu konusunda hiç kuşku yok. Ancak bu arkadaşların takıma katkıları da ortada.Hocanın vazgeçemediği Zokora son Lazio  maçında oynamadı. Bilmiyorum eksikliğini fark eden oldu mu? Ya da Malauda’nın yerine süper lig de o bölgede oynayan herhangi bir futbolcuyu veya takımda bulunan Alanzinyo’ yu oynatsanız takımın oyunu ne kadar değişir. Şunu söyleyebilirsiniz; iyi de kardeşim bu beğenmediğin yıldızlarla bu takım Avrupa liginde son derece başarılı ve ligde hala şampiyonlar ligi hedefi devam ediyor. Skorlara bakınca buna söyleyecek bir lafım yok. Ancak kazanılan maçların ne şekilde kazanıldığını görünce bu işin nereye kadar gideceğini kestiremiyorum. Zira aynı takım PTT 1.lig ekibi Balıkesir spor’dan 3 gol yedi ve elendi. Bana sorarsanız takımın oynadığı oyunun gerçek karşılığı bu. Kaleci Onur ile nispeten Bosingva , Olcan, Mustafa Yumlu ve ilahi yardımları çıkartın bu oyun kalitesiyle takım küme düşmemeye oynar. 

Buradaki temel sorunlardan birisi de takımın hocasının yıldız diye alınan oyunculara hükmedecek otorite ve karizmaya sahip olmaması. Mercedes arabaya Hacı Murat motoru takarsanız ancak bu kadar gider. Burada amacım son derece beyefendi bir kişi olan ve tüm iyi niyetiyle çabalayan hocayı rencide etmek değil, ancak ortada bir gerçek var o da şu ; siz ne kadar yetenekli bir teknik direktör olursanız olun, sizin başarınızı futbolcuların bu konudaki algısı etkiler. Şunu demek istiyorum Chealse de, Sevilla da, Premier ligde oynamış bir futbolcu PTT 1.ligde bile şampiyon olamamış bir hocaya ne kadar itaat eder? Hoca bu oyuncular üzerinde nasıl otorite kurabilir? 

Son bir not; Emre Güral ’ın  ya takımda daha fazla yer bulması ,ya da tecrübe kazanması için mutlaka oynayacağı bir takıma (bu 1461 Trabzon da olabilir) kiralanması gerekir. Ayrıca hatalarından ders almışsa Barış Memiş’ten istifade edilebilir.Sağlıcakla kalın.