21 Eylül Perşembe günü Ticaret Bakanlığınca,  Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerde "Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği" kapsamında bazı düzenlemelere gidildiği açıklandı

Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte birçok konuda yeni bir düzenlemeye geçildi. Daha önce belli tutar aralığında olan uyuşmazlıklarda belli bölgelerde olan Hakem heyetlerine başvuru yapılırken, yapılan yeni düzenleme ile birlikte bu durum komple değişmiş durumda.

Öte yandan daha önce belli bir değer aralığında bulunan uyuşmazlıklar Tüketici Hakem heyetlerine taşınırken yeni düzenleme ile birlikte bu tutar eskisine oranla iki katına çıkarılmış durumda. Daha önce başvuru durumuna göre 1 yıla kadar sonuçlanma süresi yeni düzenleme ile birlikte kısaltıldı.

LİMİT 30 BİN TL OLDU0

Bilindiği üzere daha önce 15 bin TL civarında olan üst sınır 1 Ekim tarihinden itibaren 30 bin TL'ye yükseltildi. Öte yandan değeri 30,000 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu getirildi. Vatandaşlar bu tutar üstünde oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık ve uyuşmazlıkta Tüketici Hakem heyetine başvuru yapamayacak. Bu düzenlemeyle beraber birçok şikayet yargı yoluna başvurulmadan Tüketici Hakem heyeti tarafından çözümlenecek.

İL, İLÇE VE BÜYÜKŞEHİR SINIRLAMASI KALKTI

Bilindiği üzere daha önce il, ilçe ve büyükşehir sınırlamaları bulunuyordu, yeni düzenlemeyle birlikte bu sınırlama tamamen ortadan kalkıyor. Daha önce bulunduğunuz yer ve şikayetinizin değerine göre belirlenen başvuracağınız Hakem heyeti sınırı yeni düzenlemeyle birlikte kalktı. Bundan böyle para sınırı olmaksızın vatandaşlar istediği Hakem heyetine başvuru yapabilecek.

KARAR SÜRECİ 3 AY DÜŞÜRÜLDÜ

Ticaret bakanlığınca yapılan açıklamada, Tüketici hakem heyetlerine yapılan müracatların sonuçlanma süresi daha önce 6 ay ek süre ile birlikte 12 ayı buluyordu, yeni düzenlemeyle birlikte bu süreç 3 ay daha kısaltılarak başvuru türüne göre  6 ay normal sürec 3 ay ise ek süre olacak şekilde en fazla 9 ay ile sınırlandırıldı. Bununla birlikte vatandaşların bekleme süresi önemli ölçüde azaltılmış oldu. 

TÜKETİCİ İÇİN 7 GÜN SÜRE VERİLDİ

Öte yandan tüketici tarafından herhangi bilgi eksikliğinde tüketiciden yeniden bilgi istenecek ve tüketicinin kendisine 7 günlük ek süre verilecek.