Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde afetlere dayanıklı şehirlerin geleceğine dair çalışmalar kamu ve STK’lar tarafından devam ettirilmekte.  

Bu çerçevede Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Türkiye’de kentsel dönüşüm ve şehircilik projeleriyle ilgili çalışma başlattı. KENTSEV hazırladığı 4 projeyi kamuoyuyla ortaya sundu.

Projeler kapsamında İstanbul’da kentsel dönüşüm yol haritası, il ve ilçelerde riskli alanların tespiti ile ilgili “Ulusal Kentsel Dönüşüm Strateji Planı”, Hatay ili özelinde hazırlanan dayanıklılık ve vizyon planı, kentsel dönüşüm sürecinde bina performans analizi ve güçlendirme projesi konuları ele alındı.

İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İZLENECEK YOL HARİTASI HAZIRLANDI

İstanbul’da kentsel dönüşüm ile ilgili vatandaşları bilinçlendirmenin önemi vakfın önerdiği konular arasında yer aldı. Projede, kentsel dönüşümde önemli olanın metrekarenin değil de insan canının olduğu ifade edildi. İstanbul nüfusunun şehrin geniş çeperlerine doğru kaydırılması gerektiği vakfın önerileri arasında göze çarptı.

HATAY’IN KENTSEL DAYANIKLILIK VİZYON PLANI PROJEDE YER ALDI

Hatay’ın kentsel dayanıklılık vizyon planı çerçevesinde şehrin güçlü ve zayıf yönleri incelenerek çalışmalar yapıldı. Hatay’ın tarihi dokusuna uygun şekilde yeniden yapılandırılması, kültürel özelliklerinin korunması ve fırsatların değerlendirilmesi açısından öneriler projeye dahil edildi.

Konut stokunun yüzde 80'ini oluşturan çıkmalı binalar risk oluşturuyor -  Bolu Takip Gazetesi

“TÜRKİYE’DE 24 MİLYON BİNANIN YÜZDE 70’İ RİSKLİ DURUMDA”

KENTSEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haldun Ersen hazırladığı projelere ilişkin bilgi verdi.

Haldun Ersen, “Depremler sonrası hızla aksiyon aldık. Strateji ve eylem planlarına ilişkin çalışmalarımız vardı. Projelerimizi yerel yönetimlere ilettik. Şehirlerin yeniden hikayesinin yazılmasına ilişkin planlar yaptık, projeler hazırladık. Hatay ile ilgili kentsel dayanıklılık ve vizyon planı projesi hazırladık. Şehrin tarihi dokusunu korumakla beraber nasıl yapılması gerektiğine ilişkin çalışmaları projeye dahil ettik. İlgili kurumlara projemizi sunduk. İstanbul’un kentsel dönüşümünde yol haritasına ilişkin çalışmalar yaptık. Kentsel dönüşümde İstanbul’un kentsel dönüşümde İstanbul’da bir tıkanma var. İstanbul’a göçün engellenmesi adına çalışmalar projemizde yer alıyor. Türkiye’de 24 milyon binanın yüzde 70’i riskli durumda. 16-17 milyon riskli binayla karşı karşıyayız” dedi.

Kentsel dönüşümde anlaşmazlıkların da olduğunu ifade eden Haldun Ersen, “Kentsel dönüşümde riskli binalardan müteahhit ile kat maliki arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Kentsel dönüşümün önünün tıkandığı durumlar oluyor. Kat mülkiyet

 Kazan kazan ilkesi olması gerekiyor, müteahhitte kat maliki de kazandığında sistem oluşuyor” diye ekledi.