Çay, tatlı ve çeşitli tariflerde kullanılan hoş tadı ve kokusuyla bilinen Illicium verum ailesinden yıldız anason hakkında merak edilenler sizlerle.

Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Yıldız anason ne işe yarar, nedir?

Yıldız anason (Illicium verum), Çin ve Vietnam'ın güneybatısına özgü Manolya familyasına ait yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Mutfak ve tıbbi amaçlı yıldız şeklinde, aromatik meyveler üretir.

Yıldız anason, Geleneksel Çin Tıbbında uykusuzluk, romatoid artrit ve cilt hastalıkları gibi durumların tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.

Sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek güçlü antioksidan, antiviral ve antiinflamatuar (iltihap önleyici) özelliklere sahip bitki bileşikleri içerir.

Yıldız anason faydaları nelerdir?

Yıldız anason, meyanköküne benzer lezzetini, güçlü antiviral etkilere sahip olduğu bilinen yıldız anason esansiyel yağından alır. Mikrop, bakteri ve virüsleri önler. Hücresel hasara karşı savaşır.

Bazı çalışmalar yıldız anasonunun belirli grip türlerine karşı antiviral aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Grip ilaçlarının içerisinde eser miktarda yer alır.

Yıldız anason tüketmenin obezite ve yüksek kan lipit düzeyleriyle mücadeleye yardımcı olabileceği açıklanmıştır. Kandaki yağ oranını düşürmeye ve kolesterolü dengelemeye de yardımcıdır.

Bazı araştırmacılar yıldız anasonunun kilo alımına ve yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri gibi kiloyla ilişkili sağlık sorunlarına karşı korumada etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Yıldız anason faydaları arasında sindirimi düzenlemesi, kolesterolü ve kiloyu dengelemesi sayılabilir.

Yıldız anasonun, karanfillere benzeyen, içimizi ısıtan, tatlı bir tadı vardır ve çaylarda kullanılabilir.

Meyan kökü benzeri tadı ve aromatik kokusu, onu şekerler ve hamur işleri gibi tatlı yiyeceklerin yanı sıra çay ve sıcak şarap gibi içeceklerde de popüler bir içerik haline getirir.

Yıldız anason zararları – yan etkileri nelerdir?

Yıldız anason küçük miktarlarda tüketildiğinde genellikle güvenlidir. Ancak yıldız anasonunun aşırı tüketimi bazı kişilerde ciddi cilt alerjilerine neden olabilir.

Ayrıca yıldız anason çayı gibi yıldız anason karışımlarının bebeklerde zehirlenmeye neden olduğu gösterilmiştir. Yakın zamanda yapılan bir vaka çalışmasında, dört haftalık bir bebeğin, kolik için doğal bir tedavi olarak Çin yıldız anasonu içeren bitkisel bir karışımla beslendikten sonra nöbet, sinirlilik ve kontrol edilemeyen ani hareketler nedeniyle hastaneye getirildiği bildirilmiştir.

Yıldız anason içeren çayın aşırı tüketimi de emziren kişiler için güvensiz olabilir. Yıldız anasonun ana aktif bileşenlerinden biri olan anetol, anne sütü yoluyla geçebilmekte ve fazla miktarda tüketildiğinde emziren bebeklere zarar verebilmektedir.

Ayrıca, Çin yıldız anasonunun çoğu insan için güvenli olduğu düşünülmesine rağmen, Japon yıldız anasonunun (Illicium anisatum) tüketildiğinde halüsinasyonlar, nöbetler ve mide bulantısı gibi ciddi yan etkilere neden olduğu unutulmamalıdır.

Editör: Didem Bektaş