Çoruh Nehri üzerinden geçen Artvin'in Yusufeli ilçesindeki barajda tehlike çanları çalmaya başladı. Yusufeli Barajı'nda son durum kritik...

Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı, aynı zamanda dünyanın 5'inci en yüksek barajı. 275 metre yüksekliğindeki baraj, Artvin'in Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerine kuruldu. Ancak barajda kritik su seviyesi bölge halkını panikletti. Yusufeli'nde su yüksekliği 41 metreyi buldu.

Yusufeli Barajı Hidroelektrik Santrali (HES) projesiyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar liralık katkı sağlanacak. 558 mV kurulu güce sahip baraj enerjisi, yıllık 1 milyar 900 milyon kW/s'lik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yani Yusufeli Barajı'nın her açıdan önemi büyük.

Barajın su depolama hacmi 2,3 milyar metreküp. 2023'ün Mayıs ayında elektrik üretimine geçecek ve pek çok enerji ihtiyacını karşılayacak. Yusufeli Barajı'na 22 Kasım'dan itibaren 11 milyon metreküp su depolandı. Fakat DSİ'den gelen son bilgilere göre barajda su yüksekliği 41 metreye ulaştı. İlçenin Irmakyanı köyündeki pek çok köy evi, yol, köprü ve arazi su altına kalmaya başladı. Kritik seviye aşıldı ve ilk fotoğraflar geldi.

Paylaşılan son fotoğraflarda, Artvin-Erzurum arasındaki eski kara yolunun büyük oranda sular altında kaldığı görüldü.

Editör: Didem Bektaş