Hayatınıza ya da diyetinize biraz baharat katmak mı istiyorsunuz? Acı biber tüketmeniz için çok sebebiniz var! İşte toz acı biberin faydaları! Kırmızı acı biber, toz biber, pul biber… Bu biber türleri baharatken de sebzeyken de çok yönlü ve faydalıdır.

Uzmanlar, "Acı biber sağlıklı bir diyete harika bir katkıdır" diyor. İşte bu yüzden acı biber mutfak dolabınızda bir yeri hak ediyor. Kırmızı biber, patates, patlıcan ve domatesle aynı familyadan gelir. Güney Amerika kökenli kırmızı biberden elde edilen toz biber sağlığa faydaları ile öne çıkar.

Çoğu renkli gıda gibi, kırmızı acı biber de iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle, C vitamini, A vitamini, B6 vitamini ve K vitamini bakımından zengindir.

Acı biber faydaları

Acı biberlerin sağlığa faydaları, vitamin içeriğinin çok ötesine geçer. Faydalarının çoğu, içerisinde yer alan ve doğal bir bileşik olan kapsaisinden gelir. İşte kırmızı acı biberin 5 faydası!

1. Yararlı bileşikler içerir

Arnavut biberi, hücrelerimizi koruyan ve sağlığı geliştiren harika antioksidanlar ve diğer bitki bileşikleri kaynaklarıdır. Antioksidanlar, flavonoidler ve karotenoidler içerirler. Antioksidanlar açısından zengin oldukları için kalp hastalığı ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

2. Kalbinizi korur

Acı biber kalp sağlığını çeşitli şekillerde koruyabilir. Örneğin, kapsaisinin vücudunuzdaki iltihaplanmaya karşı koruma sağlayabileceğine dair kanıtlar vardır. Acı biber kan damarlarını sağlıklı tutabilir ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. İltihaplanmayı önler.

3. Sindirimi iyileştirir

Birçok insan baharatlı yiyecekleri mide ekşimesi veya mide rahatsızlığı ile ilişkilendirir. Ancak birçok insan için bir baharatın tam tersi bir etkisi olabilir. Kırmızı biber sindirim için gerçekten yararlıdır. Midede mide sularını ve enzim üretimini artırarak yiyecekleri parçalamamıza yardımcı olur. Ayrıca acı biber gibi baharatlı yiyeceklerin bağırsaklardaki iyi bakterileri artırabileceğine dair kanıtlar da vardır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemli gıdalardan biridir.

4. Kilonuzu ideal ölçüde tutar

Acı biber ve diğer kapsaisin içeren baharatlı yiyecekler kilo vermeye yardımcı olabilir. Baharatlı yiyecekler metabolizmayı biraz hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yemek yedikten sonra daha tok hissetmenize yardımcı olabilir.

5. Ağrıyı hafifletir ve tıkanıklığı giderir

Acı biber türleri, toz biber baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Acı yiyecekler tıkanıklığı da giderir. Ağrılı bölgenin üzerine toz acı biber doğrudan sürülebilir. Baharat bazlı kremler artrit ağrısının tedavisinde çok etkilidir.