B12 Vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? B12 yetersizliğinde neler yaşanır? İşte, en belirgin 9 semptom!

B12 vitamini, vücudunuzun DNA sentezi, enerji üretimi ve merkezi sinir sistemi işlevi gibi süreçler için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir. Vitamin birçok gıdada bulunsa da B12 eksikliği yaygın olarak görülmektedir. Bu genellikle yetersiz beslenme, emilim bozukluğu, belirli hastalıklar veya B12 tüketen ilaçların kullanımından kaynaklanır.

60 yaş üstü insanların %20'sinin vitamin eksikliği yaşadığı bilinmektedir. 300 pg/mL'nin üzerindeki B12 seviyeleri normal, 200-300 pg/mL seviyeleri sınırda ve 200 pg/mL'nin altındaki seviyeler eksik olarak kabul edilir. Ne yazık ki, B12 eksikliği sıklıkla gözden kaçar ve yanlış teşhis edilir.

B12 eksikliğiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, testlerden geçmek için bir sağlık uzmanını ziyaret etmeniz önemlidir.

İşte, B12 eksikliği yaşadığınızı gösteren 9 belirti!

1. Yorgunluk

B12 seviyeniz düşükse, muhtemelen kendinizi yorgun hissedeceksiniz. Vücudunuzun hücrelerinin düzgün çalışması için B12'ye ihtiyacı vardır. Bu nedenle, yetersiz B12 seviyelerine sahip olmak normal kırmızı kan hücresi üretimini azaltabilir ve bu da oksijen dağıtımını bozabilir. B12 veya folat eksikliği megaloblastik anemiye neden olabilir

2. Soluk veya sarı cilt

B12 eksikliğini gösterebilecek başka bir işaret soluk veya sarı cilt rengidir. B12 eksikliğine bağlı anemi, vücutta tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin eksikliğinden dolayı cildinizin solmasına neden olabilir. B12 eksikliği, cildinizin ve göz beyazlarınızın sarımsı bir renk almasına neden olan sarılık adı verilen bir duruma da neden olabilir.

3. Baş ağrısı

B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere neden olabilir. Baş ağrıları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda B12 eksikliği ile ilgili en sık bildirilen semptomlar arasındadır

4. Depresif belirtiler

B12, merkezi sinir sisteminizin düzgün çalışması için gereklidir ve bu besinin eksikliği zihinsel sağlığınızı etkileyebilir.

5. Gastrointestinal sorunlar

B12 eksikliği ishal, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik, gaz ve diğer gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bu sorunlar hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir.

6. Konsantrasyon zorluğu ve zihinsel bozukluk

B12 vitamini eksikliği merkezi sinir sistemini olumsuz etkilediğinden, düşük veya eksik B12 düzeyine sahip kişiler sersemlik hissedebilir ve konsantre olmakta ve görevleri tamamlamakta zorluk çekebilir.

7. Ağız ve dilde ağrı ve iltihaplanma

Glossit, dilde iltihap, kırmızılık ve ağrıya yol açar. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında yer alır.

8. El ve ayaklarda parestezi

Parestezi de B12 eksikliğinin belirtilerinden biridir. Eller ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde yanma veya karıncalanma hissini ifade eder.

9. B12 eksikliğinin diğer belirtileri

Yukarıdaki semptomlara ek olarak, B12 eksikliği aşağıdaki sorunlara da yol açabilir:

  • Kas krampları ve kas zayıflığı. B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve bu da kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir.
  • Koordinasyon bozukluğu. Ataksi veya denge ve koordinasyon bozukluğu, B12 eksikliğinden kaynaklanabilen nörolojik bir semptomdur. Bu nedenle, B12 eksikliği olan bir kişi yürümekte ve dengede durmakta zorluk çekebilir.
  • Erektil disfonksiyon. B12 eksikliği olan erkekler, ereksiyon sorunu yaşayabilir.
  • Görme bozuklukları. B12 eksikliği, optik sinire verilen hasar nedeniyle görme bozukluklarına neden olabilir.
Editör: Didem Bektaş