Beyaz şekerden daha sağlıklı alternatifler nelerdir? Tatlı ihtiyacınızı giderecek bal ve akçaağaç şurubu ikilisi, şekerden daha mı sağlıklıdır?

BAL VE AKÇAAĞAÇ ŞURUBU SAĞLIKLI BİR İKİLİ Mİ?

Şekerin ölçülü tüketilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Aşırı şeker tüketimi (soda, çörek, ketçap ve salata soslarında da şeker vardır) kronik iltihaplanmaya, kan şekeri sorunlarına ve obezite, Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları riskinde artışa neden olabilir. Yüksek oranda şeker tüketimi ayrıca, zihinsel sağlık sorunları ve depresyon ile ilişkilendirilmiştir.

Tüm bunlar şu soruyu akla getiriyor: Yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi tatlandırmak için şekerin yanı sıra potansiyel olarak daha sağlıklı başka yollar mı bulmalısınız? Peki bal ve akçaağaç şurubu daha iyi seçenekler arasında mı?

Pek çok doğal tatlı şeker alternatifi var - hurma, agave şurubu, stevia, keşiş meyvesi ve daha fazlası. Bu seçeneklerden akçaağaç şurubu ve bal, beyaz şekerden çok daha sağlıklı iki doğal tatlandırıcıdır. Balın ve akçaağaç şurubunun unlu mamullerde, kahve ve çayda, kahvaltılık malzemelerde, smoothie'lerde ve daha fazla tarifte şekerin yerini alarak sağlam bir iş çıkardığını anlamak kolaydır. Ancak bal veya akçaağaç şurubu kullanmanın sofra şekeri kullanmaktan daha sağlıklı olduğunu iddia etmek gerçekten doğru mu?

İşte, beslenme uzmanlarına göre akçaağaç şurubu ve balın şeker ile kıyaslaması…

Akçaağaç Şurubu ve Şeker

Akçaağaç Şurubu Besin Değerleri

Akçaağaç şurubu, akçaağaçların özsuyundan elde edilir: Toplanır, kaynatılır, süzülür ve işlenir. USDA Bir çorba kaşığı akçaağaç şurubu 52 kalori, 13.4 gram karbonhidrat, 0 gram lif ve 12.1 gram şeker içerir. Protein ve yağ içeriği eser miktardadır, ancak çok sayıda vitamin ve mineral içerir.

Akçaağaç Şurubu Faydaları

Toz şeker, akçaağaç şurubundan daha fazla kaloriye, biraz daha az karbonhidrata ve biraz daha fazla şekere sahiptir. Bir çay kaşığı şeker 68 kalori içerir. Akçaağaç şurubu şekere göre besinsel bir avantaja sahiptir, çünkü hiçbir katkı maddesi içermez ve manganez, riboflavin, çinko, magnezyum, kalsiyum ve potasyum sunar.

Sağlık yararları açısından saf akçaağaç şurubu, şekerden daha düşük bir glisemik indekse sahiptir, bu nedenle kan şekeri seviyenizi hızlı bir şekilde yükseltmez. Akçaağaç şurubu, hücrelerimizin oksidatif stresle savaşmasına ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olan maddeler olan antioksidanlara sahip olmasıyla da bilinir.

Akçaağaç şurubu, kalp hastalığı, kanser ve beyin bozuklukları dahil olmak üzere ciddi hastalıkların başlamasına karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından zengindir. Akçaağaç şurubu ayrıca anti-inflamatuar ve prebiyotik aktiviteye sahiptir, bu nedenle bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Bal ve Şeker

Bal Besin Değerleri

Bal, arılar tarafından toplanan çiçek nektarıdır. Bu tatlı, altın rengi besin, antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahip olmasıyla bilinir, bu da onu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korumada faydalı kılar. Bir çorba kaşığı bal 63.8 kalori, 17.3 gram karbonhidrat ve 17.2 gram şeker içerir. Yağsızdır ve az miktarda protein ve lif içerir.

Balın Faydaları

Bal, beyaz şekerden daha fazla kalori, karbonhidrat ve şeker sunarken, daha fazla besin içerir ve bazı durumlarda şekere göre daha sağlıklı bir seçim olabilir. Balın şekere göre avantajları arasında daha düşük bir glisemik indekse sahip olması önemlidir. Kan şekeri seviyesini aniden yükseltmez. Ayrıca kalsiyum, potasyum, C vitamini, çinko, fenolik asitler ve flavonoidler gibi daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içerir

Bal, sağlığı destekleyen biyoaktif maddelere sahiptir. Baldaki antioksidanlar, hastalıkları teşvik eden hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olur ve bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besler.

Boğaz ağrısı merhemi ve evde öksürük kesici olarak hasta olduğunuzda baldan faydalanabilirsiniz. Balın iltihap önleyici ve antibakteriyel özellikleri vardır. Balın, reçetesiz satılan bir öksürük ilacından ziyade öksürüğü yatıştırmada daha iyi olduğu bile kanıtlanmıştır.

Şekeri Akçaağaç Şurubu ve/veya Bal ile Değiştirmeli misiniz?

Bazı durumlarda, şekeri akçaağaç şurubu ve bal ile değiştirmek mantıklı olabilir. Bu doğal tatlandırıcıların her ikisi de normal şekerden daha düşük bir glisemik indekse sahiptir ve daha geniş bir vitamin, mineral ve antioksidan profili sunar. Birini diğerine tercih edecekseniz, akçaağaç şurubu porsiyon başına en az şeker, kalori ve karbonhidrat oranıyla en sağlıklı seçimdir.

Ancak yediğiniz her yemeğe akçaağaç şurubu ve bal eklemeden önce, bunların yine de ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini unutmayın. Günün sonunda şeker şekerdir ve hem akçaağaç şurubu hem de balda bol miktarda şeker bulunur.

Akçaağaç şurubu ve balın sofra şekerine göre birkaç avantajı olabilir, ancak her ikisi de ilave şeker olarak kabul edilir. Daha yüksek şeker alımının kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, bazı kanserler ve obezite riskinin artmasıyla ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır.

Bala veya akçaağaç şurubuna 'antioksidan kaynağı' olarak değil, lezzetli bir tatlandırıcı gözüyle bakılmalıdır.

Editör: Didem Bektaş